Acı Bakla: Baklagillerden olan Acı Baklanın bilinen diğer isimleri Termiye ve Yahudi Baklası’dır. Acı tanelidir ve çiçekleri salkım şeklindedir. Boyu yaklaşık olarak 1 metreye kadar uzayabilen otsu bir bitki türüdür.
Acı Baklanın Faydaları;
Vücuda kuvvet veren bitkiler arasındadır. Besleyici bir bitki türüdür. Şeker hastalığına karşı yararlıdır. Bu özelliği ile şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasındaki yerini almıştır. Tohumları idrar söktürücü ve temizleyici özelliği ile öne çıkmaktadır. Faydalı bitkiler arasında yer alan acı bakla böbrek iltihabına karşı yarar sağlamaktadır. Böbreklere iyi gelen acı bakla böbreklerde bulunan kum ve taşların düşürülmesine katkıda bulur. Bağırsak kurtlarının dökülmesine de yardımcı olmaktadır. Kan temizleyici özelliğinin bulunması yine acı baklanın faydaları içine girmektedir. Adet kanamalarını artırarak kolay atlatılmasına yardımcı olur. Ağrı kesici etkisi sayesinde romatizma, baş ve siyatik ağrılarına karşı kullanılır.
Acı Baklanın Kullanım Şekli;
Şifalı bitkilerden olan acı bakla kabukları kavrulup çekilerek toz haline getirilebilir ve bu haliyle kullanılabilir. Acı bakla kaynatılıp kabukları soyulabilir tane veya lapa haline getirilerek de kullanılabilmektedir. Deri hastalıkları ve yara için lapası kullanılmaktadır. Zehirli haşere ısırıkları ile cilt lekelerinin üzerine lapa haline getirilmiş olan acı bakla sürülebilmektedir. Acı baklanın tohumları hayvan yemişi olarak da kullanılır.
Acı Baklanın Yetiştirilmesi;
Çiçeklerinin güzel olması sebebiyle bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?