Akıllı Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) Nedir?
Çağımızın en önemli hastalıklarından birisi akıllı telefon bağımlılığıdır. Hayatımıza nüfus eden akıllı telefonları bir an olsun elimizden düşürmüyoruz. İşlerimizin dışında tüm vaktimizi akıllı telefonlarda sosyal medyalarda gezerek, video izleyip müzik dinleyerek geçiriyoruz. Akıllı telefon bağımlılığı artık hastalık boyutuna ulaştı. Amerika’da Pew araştırma şirketi insanların %90’ının telefon kullandığını bu telefonların %58’i akıllı telefon olduğu sonucuna varmıştır. Akıllı telefon bağımlılığı tıp dilinde Nomofobi olarak anılmaktadır.
Akıllı Telefon Bağımlılığı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Akıllı telefon bağımlılığı cep telefonundan ayrı kalındığı zaman paniğe kapılma ve ümitsizliğe düşme gibi belirtilerle ortaya çıkar. İşe odaklanamama ve etrafındakilerle çok konuşma gibi belirtiler oraya çıkar. Telefon çalmadığı halde sürekli cep telefonunu kontrol etme nomofobinin en belirgin semptomudur.
Akıllı telefon bağımlılarının %58’inin erkek ve %42’si kadındır. Sürekli telefonla etkileşim halinde olan insanlarda bu rahatsızlık yaygın olarak görülür. Nomofobi sanayileşmiş ülkelerde daha yaygın görülen bir psikolojik rahatsızlıktır.
Nomofobi olup olmadığınızı anlamak için şu soruları kendinize sormalısınız;
- Cep telefonunuzu kapatabiliyor musunuz?
- Tuvalet ve banyoya giderken telefonunuzu yanınıza alıyor musunuz?
- Takıntılı bir şekilde sürekli kısa mesajları, e-posta ve sosyal medya adreslerinizi kontrol ediyor musunuz?
Bu sorulara evet cevabını veriyorsanız siz de nomofobilisiniz demektir.
Nomofobi Rahatsızlığı ile Nasıl Başa Çıkılır?
Nomofobi rahatsızlığı ile başa çıkmak için mutlaka uzman desteği almalısınız. Akıllı telefon kullanımına sınırlama getirmelisiniz. Telefonları iş dışında kullanmamaya özen gösterin. Kafa dağıtma aracı olarak telefonları görmemelisiniz. Kafa dağıtmak için insanların arasına karışmayı denemelisiniz. Telefonda internet paketinizi küçültmeyi deneyin. İnternet kullanımına sınırlama getirin. Sosyal medya hesaplarınızı belli bir süre dondurabilirsiniz. Yalnız kalmayıp sosyal etkinlik ve aktivitelere katılın.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?