Fibonacci dizisinin matematik tarihinde çok özel bir yeri vardır. Başlangıç değeri olarak ilk iki terim için hangi sayı alınırsa alınsın belli bir terimden sonra son iki terim oranının daima aynı sayıya yaklaştığı görülmektedir. Bu esrarengiz sayı, matematikte altın oranı vermektedir.
Fibonacci dizisine benzer şekilde sonraki terimleri önceki 2 teriminin toplanmasıyla bulunan ancak farklı başlangıç değerlerine sahip tüm dizilerin ardışık iki teriminin oranı sabit bir değere yaklaşır ve bu değere altın oran denir. Altın oran $\frac{1+\sqrt{5}}{2}$ değerine eşit bir irrasyonel sayıdır ve yaklaşık değeri 1,618’dir.
Altın oranın mükemmel bir estetik oranı temsil ettiği düşünüldüğü için doğada günlük hayatta, mimaride ve sanat eserlerinin üretilmesinde sıklıkla karşımıza çıkar.
Birçok canlının boyutları arasında da altın oran bulunmaktadır.Şimdi altın orana doğamızdan(günlük hayattan) örnekler verelim.
Altın Orana Örnekler
1-) Salyangozun kabuğu bir düzleme aktarıldığında oluşan dikdörtgenin boyunun enine oranlanması altın oranı vermektedir.
2-) Benzer şekilde, ayçiçek taneleri, ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa altın orana uygun şekilde dağılmaktadır.
3-) Çam kozalağındaki tanelerin dağılım açısı altın oranı vermektedir. Kozalağın taneleri kozalağın altındaki sabit bir noktadan başlayan ve altın orana sahip bir spiral şeklinde dizilmiştir.
4-) Kenar uzunlukları sırasıyla Fibonacci dizisinin terimlerinden oluşan (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 ve 21 birim olan) kareler yan yana getirilerek aşağıdaki şekil oluşturulmuştur.
Bu şekil aynı kural devam ettirilerek büyütülebilir.
Bu şekilde örneklerin sayısını arttırabiliriz.Altın oran günlük hayatımızda çoğu yerde vardır diyebiliriz.Sizlerin de bildiği farklı örnekler varsa yorum kısmından bizlere katılabilirsiniz.Teşekkürler herkese iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?