Başlıklar
Bankacı Nasıl Olunur?
Bankacı olmak, şüphesiz hemen herkesin hayali değil ancak bugün meslek yüksek okulları üzerinden mezun olan birinin iyi bir kariyerle bankacılıkta ilerleyebildiğini de bilmekteyiz. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, aslında iyi bir kariyer hedefi olan herkesin bankacılık düşünmesi gerekebilir; zira bankacılıkta yükselmek, diğer mesleklere göre biraz daha kolay ve meşakkatsiz bir süreç olarak biliniyor.
Günümüzde, bankacı olmak ise gittikçe zorlaşıyor zira yıllar geçtikçe bankalar hem nitelikli eleman arayıp hem de bu nitelikli elemanlara pek çok sınav yapıyorlar. Ek olarak, insanların da bankacı olmak için istekleri, bankacıları gördüklerinde yıllar geçtikçe artıyor diyebiliriz. Peki, nasıl bankacı olunuyor ve hangi okullardan mezun olmak gerekiyor? Bugünkü yazımızda bunları açıklamaya gayret ettik.
Bankacı Olmak
Bankacı olmak, pek çok insana göre oldukça keyifli bir meslek. Birincisi, dünyada artık kabul gören ve tek saik olarak görülen para ile uğraşıyor, ikincisi oldukça iyi paralar kazanabiliyorsunuz. Yükselmenin de diğer mesleklere göre biraz daha kolay olduğu bankacılık mesleğinde, diğer mesleklere nazaran daha fazla tatil gününüzün olduğunu da unutmamak gerek. Kaldı ki, bankacı olmak için çok büyük okullarda okumanıza da pek lüzum olmuyor.
Kısaca değerlendirildiğinde, kârlı, kariyer yapılabilecek ve uzun süreli çalışılabilecek bir meslek olan bankacılığın, nerede başlarsanız başlayın önü açık bir meslek olduğu aşikâr. Peki, bankacılık mesleğini edinebilmek için hangi niteliklere sahip olmak gerekiyor?
Kimler Bankacı Olabilir?
Türkiye’de bankacılık mesleği için en ideal bölümler, idari ve iktisadi bilimler fakültesinden geçiyor şüphesiz ancak günümüzde, Vakıfbank’ın ve Ziraat Bankası’nın alımlarında üniversite mezunu şartının bile aranmadığı görülebiliyor.
Bu bakımdan değerlendirildiğinde, hemen herkesin bankacı olabileceği de aşikâr. Erkeklerin askerliğini tamamlama kıstası dışında, genelde her yıl sınavlarda birtakım şartlar açıklanıyor ve bu şartlara göre bankaların sınavlarına giriş yapabiliyorsunuz.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, bazen bankalar üniversite mezunu bile aramazken, bazen sadece iktisadi bilimlerden 4 yıllık mezun olanları almakla yükümlü olabiliyor. Bu sebepten, kimler bankacı olabilir sorusu, biraz da bankanın alım kriterlerine bağlı.
Bankacı Olmak İçin Hangi Bölümleri Okumak Gerekir?
Bankacı olmak için öncelikle, iktisat temelli bölümler okumanız şartı var. 2 Yıllık meslek yüksek okullarında yahut 4 yıllık fakültelerde okumanız, pek fark etmiyor. Ana şart, iktisatla alakalı, ekonomiye dayalı bir bölüm okumanız yönünde gelişiyor. Dönem dönem, nadiren lise mezunlarının da giriş yapabileceği bazı bankacılık sınavları açılıyor ancak bu alımlar genelde sadece vezne, gişe personeli için yapılıyor.
Kısaca belirtmek gerekirse, bankacı olmak isterseniz her türlü olabiliyorsunuz. Lise mezunu bile bankada öyle ya da böyle iş bulabiliyor; ancak bankacılık tarafında bir kariyer peşindeyseniz, en az 4 yıllık bir iktisadi bilimler bölümü okumuş olmanız şart.
Bankacı Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir
Bankacı olmak için Türkiye’de aranan şartlar, bankalara göre değişiyor ancak ortak birtakım etmenler tabii ki mevcut. Aşağıda, sizin için bu ortak etmenleri listelemeye gayret edeceğiz. Siz de bankacı olmak istiyorsanız, en azından bütün bankaların sınavlarına gitmeden önce aşağıdaki şartları tamamlamış olmanızı tavsiye ediyoruz.
Ayrıca bkz: Bankacı Olmak için Aranan Şartlar
- Askerliğini Tamamlamış Olmak: Erkekseniz ve bankacı olmayı planlıyorsanız, aranan ilk şartlardan bir tanesi bu. Askerliğini tamamlamamış olan bireyin bankada çalışması, özellikle uzun dönemli bir eleman olarak hayli zor görülüyor.
- Düzgün Telaffuz: Lise mezunu yahut üniversite mezunu fark etmeksizin, özellikle mülakatta oldukça önemli bir etmen düzgün telaffuz. Görüşmelerde bu sebepten dikkat etmenizde fayda var.
- İyi Bir Görünüm: Bir bankacıda aranan şartlardan bir diğeri de, iyi bir görünümden geçiyor. Fiziki görünümü iyi olmayan insanlar, bir bankacı olmak için yazılı sınavda başarılı olsalar da genellikle mülakat esnasında kabul edilmiyorlar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?