Baş Dönmesi Neden Olur?

Bu yazımızda sizlere uyuşukluk ve baş dönmesi veya bir başka ifade ile vertigo nedir ve vertigo tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara cevap vereceğiz.Ayrıca baş dönmesi neden olur detaylıca anlatacağız.

Kulak Hastalıklarının Belirtileri

  • Kulak ağrısı
  • Kulaktan sıvı akması
  • Kulakta uğultu
  • Uyuşukluk ve baş dönmesi
  • Bilinci kaybetme hissi
  • Baş dönmesi
  • Dengesini kaybetme hissi

Baş dönmesi, sadece ayağa kalktığınızda da oluşabilir. Etkilenen kişi kendisin altında yerin döndüğü hissine kapılır ya da her şeyin onun etrafında döndüğü ya da her ikisinin birden olduğu yönündeki izlenimine sahiptir.  Bazen hastalar bir tarafa çekilerek hareketsiz kalmak isterler.

Uykulu hal veya baş dönmesi olan hastalar da mide bulantısı ve kusma, denge güçlüğü ortaya çıkar. Bazı hastalarda baş dönmesi sırasında gözlerin ritmik seğirmesi gözlenir. Her hasta için uyuşukluk ve baş dönmesi kavramları farklı durumları ifade eder. Baş dönmesi uyku sersemliği ve mide bulantısı ile birlikte ortaya çıktığında yaşam kalitesini son derece olumsuz etkiliyor. 40 yaşın üzerindeki tüm hastaların yaklaşık% 40’ı baş dönmesinden etkilenmektedir. Uyuşukluk geçici veya kalıcı olabilir. Uykuda olma ile uyanıklık arasındaki durum bir aydan uzun süre devam ederse kronik olarak kabul edilir. Kronik uykulu hal yaşlı hastalarda genç hastalara göre daha yaygındır.

İyi Haber şu ki; Olguların% 95’inden fazlasında, uyuşukluk günlük yaşamı ciddi derecede sınırlasa bile ciddi tıbbi bir rahatsızlık bulunmamaktadır.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Uyku hali ve baş dönmesi genellikle kulak ve beyin bölgelerinde dengenin sağlanmasında rol oynayan bozukluklardan kaynaklanır

  • İç kulak
  • Beyin sapı ve serebellum
  • Beyin sapı ve serebellumu bağlayan sinir yollarında bozukluklar

İç kulak, vücuda duruş ve hareket hissi kazandıran yapılar barındırır ve bu yapılar yarı dairesel kanallar, sakcule ve uticle’den oluşur.

Bu yapılardan gelen bilgiler denge siniri vasıtasıyla beyne gönderilir Bu bilgi hareketleri koordine eden beyin sapında işlenir. Bu denge hissi ile sonuçlanır. Bu yapılardan birinde bir bozukluk, uyuşukluk, baş dönmesi veya her ikisine de neden olabilir. İç kulak hastalıkları bazen işitme veya kulak seslerinde bir azalmaya neden olur. Ayrıca, genellikle beyin işlevini (örneğin düşük kan şekeri, düşük kan basıncı, şiddetli anemi veya birçok ilacın tüketimi gibi faktörler kişiyi uyuşuk hissettirir.

Baş Dönmesinin En Yaygın Nedenleri Nelerdir?

  • İyi huylu baş dönmesi
  • Meniere hastalığı
  • Vestibüler nevrit
  • Labirintit
  • Vestibüler migren

Vestibüler migren baş dönmesi ile giderek yaygınlaşan baş dönmesi nedenidir. Bu migren şekli halihazırda migren öyküsü olan hastalarda en yaygındır. Hastalar sıklıkla baş dönmesi veya baş dönmesi ile beraber baş ağrısı yaşarlar.

Çeşitli ilaçlar uyuşukluğa neden olabilir. Bazı ilaçlar kulak sinirleri ve denge organları için doğrudan toksiktir (ototoksik ilaçlar). Sakinleştiriciler gibi diğer ilaçlar beyinde bir bütün olarak hareket eder. Yaşlı hastalarda, uyuşukluk genellikle birçok faktöre, ilacın yan etkilerinin bir kombinasyonuna ve duyusal performansta yaşla ilişkili bir düşüşe bağlı olarak ortaya çıkar. Çoğu kez, herhangi bir neden bulunmaz ve belirtiler tedavi olmadan ortadan kalkar. Daha az yaygın nedenleri tümör, inme ya da geçici iskemik atak (TIA) olabilir. Zarar görmüş  beyin sapı, iç kulak veya multipl skleroz, düşük kan şekeri ve gebelik kulak zarına etki etmektedir.

Baş dönmesi durumunda, belirli belirtiler ve özellikler endişe kaynağıdır. Bunlar arasında

  • Baş ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Sallantılı yürüme
  • Bilinç kaybı (bayılma)

Diğer nörolojik belirtiler (işitme, görme, konuşma veya yutkunma zorluğu veya kolların veya bacaklarda hareket zorluğu)

Baş Dönmesi için Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Bir uyarı işareti aldığınızda doktora erkenden gitmek yararlı olacaktır, şiddetli semptomlar veya sürekli semptomlar bir saatten fazla sürerse ve hasta kusarsa hastanın hastaneye derhal gitmesi gerekir.

Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorlar daima hastanın semptomları ve tıbbi geçmişi hakkında sorular sorabilirler ve ardından fiziksel muayene yaparlar. Tıbbi muayenenin sonuçları, tıbbi geçmişle birlikte sıklıkla baş dönmesi nedenleri hakkında ipucu verir ve hangi muayenelerin gerekli olabileceğini gösterir. Uyarı işaretlerine ek olarak, doktor da çeşitli diğer testler istemektedir. Baş dönmesi teşhisi sırasında göz ve kulak muayeneleri ve nörolojik muayene özellikle önemlidir. Hastaya işitme testi yapılır, kulaklar kulak kanalının ve kulak zarının anormallikleri açısından incelenir. Hastanın göz hareketleri bile hekime önemli bilgiler sağlayabilir.

Nistagmus Nedir?

Nistagmus beyin sapında iç kulak veya çeşitli sinir bağlantılarını etkileyen bir durumu gösterir. Nistagmus, gözlerin bir yönde hızlıca ve art arda hareket edip daha yavaş yavaş orijinal pozisyonlarına geri dönmesi ile karakterizedir. Doktor kendiliğinden oluşmazsa kasıtlı olarak nistagmusu tetiklemeye çalışır. Gözlerin hareket ettiği yön ve nistagmusun süresi baş dönmesi nedeniyle ilgili sonuçlara izin verir. Nistagmus şu şekilde tetiklenir: Hasta sırt üstü uzanır ve doktor yavaş yavaş yan yatırır. Hastanın bakışlarını inceler, bu noktada hasta bakışlarını odaklayamaz. Bu durum doktor için çok bilgi vericidir. Hasta yanlamasına yuvarlanırken nistagmus oluşmazsa, doktor başka bir manevra yapmaya çalışacaktır. Örneğin, buz gibi soğuk su kulak kanalına boşaltılabilir buna kalori testi denir.

NOT = Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.Baş dönmesi sorununuz varsa lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir