Birebir Nasıl Yazılır? Ayrı mı Birleşik mi?

Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere birebir kelimesi ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır doğru yazılışını paylaşacağız.

Türk Dil Kurumu’na göre birebir kelimesi hem “birebir” bu şekilde bitişik hem de “bire bir” bu şekilde ayrı yazılır. Yani kelimenin cümle içerisindeki anlamına göre ya birleşik ya da ayrı yazılmaktadır. Bu bakımdan ikisi de doğru yazılıştır diyebiliriz.

Birebir birleşik yazılma durumu:

Etkisi kesin olan, istenildiği gibi veya uygun anlamlarında kullanılıyorsa “birebir“kelimesi bitişik yazılmaktadır. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi TDK’nın sitesinde bitişik halde yazılıyor. Ayrıca birebir bitişik yazılan kelime, bir şeye iyi gelmek anlamlarında da kullanılmaktadır.

Birebir bitişik yazılış için örnek cümle;

  • Nane çayı grip hastalığına birebirdir.

Bire bir ayrı yazılma durumu:

Aynı, tıpkı, yüz yüze, karşılıklı olarak veya ölçü, miktar anlamlarında kullanılan kelime ise “bire bir” yani ayrı olarak yazılmaktadır. Veya eşleşme, ikileme anlamlarında kullanılıyorsa da yine ayrı olarak yazılır.

Yukarıdaki TDK’nın sitesinden alınan görüntüde gördüğünüz gibi bu anlamlarda bire bir bitişik değil ayrı olarak yazılmaktadır.

Bire bir ayrı yazılış için örnek cümle;

  • Mühendis Ahmet Bey iş mülakatını Salih Bey ile bire bir görüşerek yaptı.

SONUÇ OLARAK : Birebir kelimesi cümledeki anlama göre hem ayrı hem bitişik yazılabilir!

Faydalı olması dileğiyle iyi dersler dileriz…

NOT = Bitişik yazılan birebir kelimesi genelde isim halinde kullanılır. Ayrı yazılan (ikileme halinde kullanılan) bire bir kelimesi ise genelde sıfat, zarf olarak kullanılmaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir