Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere bitkilerde nasti hareketleri nedir ve çeşitleri nelerdir onun konu anlatımını yapacağız. Ayrıca bu nasti hareketleri ile ilgili örnekler paylaşacağız.
Başlıklar
Nasti Hareketleri
Uyaranın yönüne bağlı olmayan irkilme hareketlerine nasti hareketleri denir. Nasti hareketlerinin oluşmasında turgor basıncı etkilidir. Nasti hareketleri 3’e ayrılır. Bunlar fotonasti, sismonasti ve termonastidir. Şimdi bunların anlatımını paylaşalım.
Fotonasti
Işık etkisiyle görülen hareketlerdir. Örneğin Akşamsefası (Mirabilis jalapa) bitkisinin çiçekleri gündüz kapalıdır. Hava kararmaya başladığında ışık şiddeti azalınca çiçekler açar (aşağıdaki resimden bakabilirsiniz). Fasulye bitkisinin yapraklarının gündüz dik gece eğik durması, sarmaşık bitkisinin çiçeklerinin gündüz açması gece kapanması vb. olaylar fotonasti hareketine örnektir.
Sismonasti
Sarsıntı ve dokunmanın neden olduğu nasti hareketidir. Sismonastinin en güzel örneği Küstüm otu (Mimosa pudica) bitkisinde görülmektedir. Bu bitki dokunma ile yapraklarını kapatır (aşağıdan bakabilirsiniz). Aynı şekilde sismonasti hareketine örnek olarak böcekkapan bitkisini verebiliriz. Böcekkapan (Dionea muscipula) bitkisinde (veya böcekçil bitkiler olarak da geçiyor) yaprak ayası içine böcek gelirse buradaki duyarlı tüyler yaprakta aniden bir turgor değişimi meydana getirerek yaprakların kapanmasını sağlar.
Termonasti
Sıcaklığın etkisiyle görülen hareketlerdir. Laleler düşük sıcaklıkta kapalı iken yüksek sıcaklıkta açar (aşağıdan görebilirsiniz).
Bu dersimizde bitkilerdeki nasti hareketlerinin konu anlatımını ve örneklerini paylaştık. Umarız yararlı olur. Herkese derslerinde başarılar dileriz. İyi çalışmalar…
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?