Biyoloji – Bir Hücrelilerde Destek ve Hareket Konu Anlatımı

Bir hücreli canlıların kompleks destek yapıları yoktur. Ancak hücreye şekil kazandıran koruyucu yapılar vardır. Birçok protistada hücre zarının hemen altında pelikula bulunur. Paramesyum, öglena gibi pelikula bulunduran bir hücreli canlılar bu sayede özel bir şekilde görülürler. Amip türlerinde ise pelikula bulunmadığı için bu canlıların özel bir şekli yoktur. Bazı protista üyelerinde ise kalsiyum karbonat veya silisten yapılmış sert yapılı kabuk bulunur. Örneğin; Radiolaria ve Foraminifera türlerinde bu tip kabuk bulunmaktadır.

Bir hücreliler içinde bulunduğu suyun yer değiştirmesiyle enerji harcamadan yer değiştirebilirler. Bu tip harekete pasif hareket denir.

Bazı bir hücreliler ise harekete yardımcı yapılar sayesinde aktif hareket edebilir. Aktif hareket; yalancı ayaklar, siller veya kamçılar ile gerçekleşebilir. Bu tip hareketlere taksi hareketleri denir.

Tek hücreli bir canlının yalancı ayaklar yardımıyla kayarak hareket etmesine amipsi hareket denir. Amip türlerinde görülür.

Paramesyum türlerinde görüldüğü gibi siller yardımıyla gerçekleştirilen hareketlere sil hareketi denir. Palikuladan çıkan siller titreşerek canlının su içinde hareketini sağlar. Tek hücreli canlının hareketi kamçı ile sağlanıyorsa bu tip harekete de kamçı hareketi denir. Kamçı bir veya daha fazla sayıda olabilir.

Tek hücrelilerde taksi hareketleri uyaranın çeşidine ve yönüne bağlı olarak gerçekleşir. Örneğin, öglenanın ışığa doğru hareketi (+) fototaksi, amipin kimyasal bir maddeden uzaklaşması (-) kemotaksi, paramesyumun sıcak yere doğru hareketi (+) termotaksidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir