Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere karbon döngüsünün ne olduğu kısaca anlatacağız. Ayrıca karbon döngüsünün gösterimini resim olarak paylaşacağız.
Karbon Döngüsü Konu Anlatımı
Karbon, canlılar için en önemli temel elementlerden birisidir ve canlıların temel yapı taşlarının içinde bulunur. Bu nedenle canlılar için çok önemli bir elementtir. Element olarak simgesi C ile gösterilir.
Fotosentez yapan canlı varlıklar, ortamdaki karbondioksiti(CO2) kullanarak hem besin üretirler hem de kendi yapılarını oluştururlar. Karbon, fotosentez yapan canlıların tüketiciler tarafından kullanılmasıyla bu canlıların yapısına da girmektedir. Besinlerden enerji elde etmek için gerçekleştirilen solunum olayı ile canlılar bulunmuş oldukları mekana karbondioksiti tekrar verirler. Yani fotosentez ve solunum olayları ile karbon, döngüsel bir biçimde kullanılarak ekosisteme tekrar kazandırılmış olur.
Karbondioksit; petrol, kömür, doğal gaz vb. gibi fosil yakıtların yanmasıyla meydana gelebileceği gibi ölü bitki ve hayvan atıkları ayrıştırıcılar tarafından parçalanırken de oluşur ve sonrasında atmosfere verilir. Kireç taşları canlıların fosilleşmesiyle oluştuğu için içinde çok miktarda karbon bulundurur. Kireç taşlarının zaman içinde aşınmasıyla içlerindeki karbon doğaya verilerek haliyle karbon döngüsüne katılmış olur.
KISACA KARBON DÖNGÜSÜ; Kısa olarak örnek şeklinde anlatmak gerekirse şöyle diyebiliriz. Mesela bir bitki fotosentez yapmak için karbondioksite ihtiyacı vardır. Haliyle bu karbondioksiti de insandan alacaktır. İnsan ise oksijeni fotosentez yapan bitkilerden alır. Böylelikle karbon döngüsü kısa şekilde oluşmuş olur. Tekrar bir örnek vermek gerekirse bir boş oda düşünün. İçerisine 1 bitki ve 1 insan koyarsak belli bir süre birbirlerinin hayatını sürdürdükleri için ikisi de belli bir süre hayatta kalır. Tabii güneş, su vb. diğer önemli etkenleri de eklersek odaya ikisinin de hayatları uzamış olur. Kısaca böyle bir örnek vermek mümkündür.
Karbon Döngüsü Gösterimi:
Karbon döngüsünün gösterimi ise bu şekildedir. Umarız faydalı olur. Herkese iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?