Böbrek Üstü Nasıl Yazılır? Ayrı mı Bitişik mi? (TDK’ya göre)

İyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere böbrek üstü nasıl yazılır onu anlatacağız. Böbrek üstü bu şekilde ayrı mı yazılır yoksa böbreküstü bu şekilde birleşik mi yazılır? Cevabı yazımızda.

Dilimizce bazı kelimeler birleşik yazılırken bazıları ise ayrı yazılıyor. Özellikle birleşik yazıldığı zannedilip ayrı yazılar birçok kelime vardır. Bunlardan birisi de “böbrek üstü-böbreküstü” ikilisidir. Böbrek üstü bezi özellikle anatomi, biyoloji alanında kullanılan bir kelime öbeği olarak karşımıza çıkıyor. Peki, TDK’ya göre böbrek üstü nasıl yazılır? Böbrek üstü bezi ayrı mı yazılıyor yoksa bitişik mi yazılır? Şimdi TDK’ya göre doğrusunu paylaşalım.

TDK’ya Göre Böbrek Üstü Nasıl Yazılır?

  • Doğru yazılışı ==> Böbrek üstü (Ayrı yazılıyor)
  • Hatalı yazılışı ==> Böbreküstü (Birleşik yazılmaz)

Türk Dil Kurumu’na göre ‘Böbreklerin üstünde bulunan, hormon niteliğinde salgısı olan bez.‘ anlamına gelen böbrek üstü bezi ayrı yazılmaktadır. Yani buna göre de ‘böbrek üstü’ kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır. Eğer sorularda, sınavlarda vb. yerlerde yazım kuralları çerçevesinde böyle bir soru çıkarsa böbrek üstü kelimesini ayrı olarak ele almamız gerekiyor. Kısacası ‘böbreküstü’ bu şekilde birleşik yazılmaz. ‘Böbrek üstü’ burada yazıldığı gibi ayrı yazılmaktadır. TDK’nın sitesinden şimdi kanıta bakalım.

TDK’nın resmi sitesine baktığımıza göre “böbrek üstü bezi” kelimesi birbirinden ayrı yazılmaktadır. Haliyle buradan “böbrek üstü” kelimesinin de ayrı yazıldığını görebiliriz. Kısacası bu kelime öbeği birbirinden ayrı yazılır. Birleşik yazımı yanlıştır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir