Evlilik birliğini koruyamaması ve evlilik içerisinde pek çok farklı etkene bağlı olarak sorunların meydana gelmesi üzerine Türk Medeni Hukuku kapsamında çiftlerin boşanma davası açabilmesi mümkün olurken, boşanma davası açmayı düşünen bireylerin-çiftlerin en çok merak ettikleri konu ise boşanma davalarında sürecin nasıl işlediği yönünde olur. Özellikle de boşanma davası konusunda hangi belgelerin gerekli olduğu, davanın neresi aracılığı ile açılabileceği, boşanma davası konusuna ilişkin olarak sunulabilecek delil niteliği taşıyan hususların neler olduğu ve boşanma davaları açısından geçerliliği bulunan boşanma nedenlerinin ne olduğu gibi konulara ilişkin pek çok soru oluşmaktadır. Bu sebeple boşanma avukatı Ankara kapsamında boşanmak isteyen çiftlerin bu dava süreci içerisinde nasıl hareket etmeleri gerektiği bilgisini kolayca öğrenebilmeleri ve bu süreci en uygun biçimde sürdürebilmelerine yardımcı olur.
Boşanma Davası Süreci
Günümüzde boşanma kararı alan çiftler boşanma davası nasıl açılır sorusunu dile getirebiliyor ki bu tip özellikle karmaşık yapıda olan davalarda profesyonel avukatlık desteğinin alınması her iki taraf açısından da mevcut hakların en iyi şekilde savunulabilmesi ve boşanma davasında istenen sonucun sorunsuz bir şekilde elde edilebilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu çerçevede boşanma davaları için Türk Medeni Kanunu dahilinde çiftlerin ya da bireyin mutlaka geçerliliği bulunan bir boşanma nedeni belirlemesi en önemli maddelerin başında gelir. Bu sebep ile de boşanmak isteyen kişilerin mutlaka evlilik birliğinde boşanmaya kadar uzanılmasına neden olacak olay ya da durumların hangi kapsama girdiğini doğru şekilde belirlemesi gerekir. Çünkü bu tip detaylar boşanma davalarının nasıl açılacağının belirlenmesi yönünden de çok büyük bir önem taşımaktadır. Günümüz Türkiye’sinde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanmak isteyen kişilerin boşanma davası açabilmeleri için mutlaka haklı bir boşanma nedenine sahip olması gerekir ki aksi halde mahkeme tarafından boşanma talebine yönelik ret yanıtı ile karşı karşıya kalınabilir.
Türkiye’de boşanma davalarının en önemli maddelerinden bir diğeri olan boşanma dilekçesinin de doğru bir şekilde hazırlanmasıdır. Boşanma talebinin oluşmasında geçerliliği bulunan boşanma nedeni üzerine kurulabilecek bir temel üzerinden boşanma dilekçesinin hazırlanması gerekir. Günümüzde her boşanma davası türüne göre uygulanmakta olan prosedür ve beraberinde işleyen süreç birbirinden önemli farklılıklar içerdiğinin göz ardı edilmemesi gerekir. Bu sebep ile standart bir boşanma davası dilekçesi oluşturulmasından ziyade boşanma nedenine bağlı olarak bir boşanma dilekçesi oluşturulması gereklidir. Boşanma davalarında aynı zamanda da davanın hangi mahkeme aracılığıyla ve nasıl açılması gerektiğidir. Boşanma davalarının nerede açılması gerektiği konusu son derece önemlidir. Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma davaları için yetkili mahkeme Aile Mahkemeleri olurken, her yerde Aile Mahkemelerinin bulunmuyor olması dolayısı ile Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlendirilmektedir.
Ancak boşanma davasının nerede açılacağı konusunda bir diğer önemli nokta ise her Aile Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılarak açılamayacağıdır. Çünkü kanun çerçevesinde eşlerin son 6 aylık süreç içerisinde ikamet etmiş oldukları yerde faaliyet gösteren Aile Mahkemeleri’ne ya da Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvuru gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?