Toprak, kum, taş, kireç, hamam otu, kibrit tozu, yakut, zümrüt, akik, kaya tuzu (göl tuzu olmaz) ve kühl gibi yer cinsinden olup temiz olan her şey ile teyemmüm yapmak caizdir. Mercan ve inci ile teyemmüm olmaz. Çünkü asılları sudur.
İmam Ebu Yusuf (Allah ona rahmet etsin), toprak varken başka bir şeyle teyemmüm almanın caiz olmadığını söylemiştir (kaynak:El-Cevheret’un-Neyyire). Ebu Hanife (Allah ona rahmet etsin) üzerlerinde toz bulunmasını şart koşmamışken, İmam Muhammed (Allah ona rahmet etsin) şart koşmuştur.
Bu saydıklarımızın tozlarıyla teyemmüme İmam Ebu Hanife ve İmam Muhammed (Allah onlara rahmet etsin) cevaz vermişlerdir (kaynak:El-Hidaye / Feth’ul-kadir).
Buna göre kireçle boyanmış duvardan teyemmüm caiz, yağlı boya veya plastik boya ile boyanmış duvardan teyemmüm almak caiz değildir. Aynı şekilde banyo, tuvalet ve mutfak gibi yerlere döşenmiş fayans ve benzeri şeylerin parlak yüzleriyle de teyemmüm caiz olmaz. Ez-Zahiriyye’de, toprağa yer cinsinden olmayan bir şey karışsa hangisi diğerine galip ise hüküm ona göre olur, denilmiştir. Fetevay-ı Kazıhan’da, toprağa necaset isabet etse daha sonra eseri yok olsa da onunla teyemmüm sahih olmaz denilmiştir (kaynak:El-Fetava’l-Hindiyye).
Kaynak = Fatih Kalender Hocaefendi
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?