Çamaşır Deterjanınız Sağlığınıza Zarar Verebilir

Çamaşır deterjanı reklamları bize taze dağ havası ve vahşi çiçeklerin harika kokularından bahseder ancak gerçek bu kadar romantik olmayabilir. Deterjanlar özellikle aşırı miktarlarda kullanıldığında etrafınızı tamamen zehirli maddelerle kaplayan tehlikelere dönüşebilir. Çamaşırlarınızdan lekeler çıksa da geriye zehirli atıklar kalıyor.

İşte deterjanlarda bulunan zararlı kimyasallardan bazıları ve sağlığa etkileri:

Fenoller: Fenoller akciğerlere, kalp ve karaciğere zarar veriyor. Cilde kolayca emilen bu maddeler daha da tehlikeli hale geliyor.

Optik parlatıcılar: Bunlar çamaşırları daha parlak ve beyaz göstermesi için deterjanlara yeni yeni girmeye başlayan popüler maddelerden. Çalışmalar bu ajanların bakterilerde mutasyona neden olduğunu, suya karıştığında balıkları öldürdüğÜ ve insanlarda alerjiye sebep verdiğini ortaya koyuyor.

Çamaşır suyu: Çok yaygın bir temizlik maddesi olsa da çamaşır suyu (ya da sodyum hipoklorit) ileri seviyede zehirli. Çamaşır suyu cilde, burun ve boğaza, gözlere zarar verebiliyor.

Sürfaktanlar: Sürfaktanlar çamaşırlardaki yağları ve lekeleri söken maddeler. Doğal sürfaktanlar genelde zararsız olsa da, sentetik sürfaktanlar su kaynakları ve insanlar için ileri derecede zararlı.

Parfüm: Çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılarındaki kimyasal parfümler gözlerde, burunda ve ciltte alerjik reaksiyonlara yol açıyor. Uzun vadede bu maddeler astım krizlerine neden olabiliyor hatta beyin fonksiyonlarına zarar verebiliyor.

Bütün bu maddeler bazen tek başlarına zararsız olsalar da bir araya geldiklerinde tehlikeli reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu tip zehirli kimyasallardan kaçınmak için çamaşır ve ev temizliğinde sabun, kül, doğal esansiyel yağlar, limon tuzu ve karbonat gibi alternatifler deneyebiliriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir