Caminin İçinde ve Dışında Yer Alan Bölümler & Resimleri

Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere caminin içinde ve dışında yer alan bölümler (minber, minare vb. gibi) nelerdir onları ve resimlerini paylaşacağız.

Genel olarak camilerin iç kısımlarında mihrab, minber, kürsü, kıble duvarı ve mahfil bulunurken camilerin dış kısımlarında ise minare, şerefe, alem, kubbe, avlu ve şadırvan bulunmaktadır. Şimdi bunların detaylı tanımlarını ve resimlerini paylaşalım.

Caminin İç Kısmında Bulunanlar

1-) Mihrab:

Camilerde kıble duvarının içinde bulunan hücre, oda ve köşe anlamlarına da gelen ve imamın cemaate namaz kıldırdığı yere mihrab denir. Görsel resmine aşağıdan bakabilirsiniz.

2-) Minber:

Cuma namazlarında imamların cemaate hutbe okuduğu yere verilen isimdir. Genellikle taş ve mermerden yapılan minberlerin süslemelerinde ise çoğunlukla ahşap oyma ve kakma teknikleri ile mermer kullanılır.

3-) Kıble Duvarı:

Mihrabın bulunduğu duvara kıble duvarı denir. Aşağıdaki resimden yerine bakabilirsiniz.

4-) Kürsü:

Camilerdeki vaaz verilen yüksek oturma yerine verilen isimdir. Genelde cuma namazlarından önce müftünün veya imamın çıkıp sohbet verdiği yerdir. Aşağıdaki resimden görseline bakabilirsiniz.

5-) Mahfil:

Caminin içerisinde yer alan sütunlu ve yüksek bir yerde bulunan müezzinin bulunduğu mekana verilen isimdir. Mahfilde genelde müezzinler yer almaktadır. Altta eklediğimiz görselden Edirne’de bulunan Selimiye Camisinin müezzin mahfiline bakabilirsiniz.

Caminin Dış Kısmında Bulunanlar

1-) Minare:

Camilerin hemen bitişiğinde(köşesinde) ezan okumak için yapılan kule şeklindeki yüksek yapıya minare denir. Minareye genelde camilerin içinden çıkılır. Tarihin belirli dönemlerinde gözetleme kulesi, işaret kuleleri ve yangın kuleleri olarak da kullanılan minareler İslamiyet ile beraber camilerin vazgeçilmez ögelerinden olmuştur.

2-) Şerefe:

Minarelerin üzerinde bulunan ve minarede yuvarlak şekilde çıkıntılı olarak yapılan ezan okuma yerine verilen isimdir. Şerefe kısmına minarenin içindeki merdivenler kullanılarak çıkılmaktadır. Genelde minarelerde 1 veya 2 şerefe yer almaktadır. Fakat büyük Sultan Ahmet Camii gibi büyük camilerde minareler 3 şerefeli olabilmektedir.

3-) Alem:

Minarelerin tepesine yerleştirilen hilal (ay) şeklindeki tepeliğe verilen isimdir. Ayrıca alemler kubbe ve sancak direklerinin üzerilerinde de bulunmaktadır.

4-) Kubbe:

Kubbe, camilerin veya binaların üstünü örtmek için kullanılan yarım küre şeklindeki mimari yapıya verilen isimdir. Caminin büyüklüğüne göre kubbeler de aynı şekilde büyük olur. Aşağıdaki görselden örnek resmine bakabilirsiniz.

5-) Şadırvan:

Şadırvan, genel olarak cami avlularının tam ortasında bulunan etrafında musluklar olan abdest alınma yerine verilen isimdir. Kısacası abdest alınan yere şadırvan denilmektedir. Aşağıdaki görselden resmine bakabilirsiniz.

6-) Avlu:

Caminin, yapının veya yapı grubunun ortasındaki, duvarla çevrili alana avlu adı verilmektedir. Kısacası camilerin dış bahçe bölümüne avlu diyebiliriz.

Camilerin içlerindeki ve dışlarındaki bölümler bu şekildedir. Umarız bu bilgiler faydalı olur. Herkese derslerinde başarılar dileriz.Ek olarak kılmış veya kılacak olduğunuz namazlarınızı Allah şimdiden kabul eylesin. Amin…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir