Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere bilgisayardan CTRL tuşu ile yapılabilen tüm kısayolları anlatacağız.
Bilgisayarda klavyede en çok kullandığımız tuşlardan birisi kuşkusuz CTRL tuşudur. Çünkü bu tuş birçok işlevi hızlı şekilde yapmamızı sağlıyor. Örneğin kopyala yapıştır yaparken ctrl+c ve ctrl+v yaparız. Aynı şekilde işlem geri ve ileri almada yine ctrl tuşundan faydalanırız. Bunun gibi daha birçok kısayolu klavyeden ctrl tuşunu kullanarak yapabiliyoruz. Şimdi tüm CTRL kısayollarını ve yapılışları nasıldır sizlere onu anlatalım.
CTRL Klavye Kısayolları
- CTRL + A = Bir belgedeki tüm yazıları seçer. Veya herhangi bir dosyadaki, dizindeki tüm nesneleri seçmeyi sağlar. Fakat en çok metin içerisindeki tüm yazıları seçmek için kullanılır.
- CTRL + B = Word gibi metinlerde yazıları kalın yapar. HTML yazıları kalın yapmayı sağlar. Yani bir yazıyı seçip ctrl+b yaparsanız o yazı kalın, koyu olmuş olur. B’nin açılımı (bold) ‘dan gelmektedir. Bold, kalın demektir.
- CTRL + C = Kopyala. Seçili olan yazıyı kopyalar. Kısacası ctrl+c yaparsanız bir yazıyı kısayoldan kopyalayabilirsiniz.
- CTRL + D = İnternet sayfasını sık kullanılanlara ekler.
- CTRL + E = Arama kısayoludur. Dosya ve internet tarayıcılarında bu kısayol ile arama yapabilirsiniz.
- CTRL + F = Bu kısayolu kullandığınız taktirde arama kutusu açılır. Ctrl+f yaparak belli bir metin içerisinde bulmak istediğiniz kelimeleri aratabilirsiniz. Sadece metin değil, internet tarayıcılarında da bu çalışıyor.
- CTRL + H = İnternet tarayıcılarında geçmişi açar.
- CTRL + I = İnternet Explorer’da sık kullanılanları açar.
- CTRL + J = İndirilenleri açar. İnternet tarayıcılarındaki indirilen, downloads sayfasını açmaya yarar.
- CTRL + L = Adres çubuğundaki yazıyı seçili hale getirir. Sadece internet tarayıcısında değil dosyalarda da aynı şekilde adres çubuğundaki tüm yazıyı seçer. Ctrl+l yapıp ardından ctrl+c yaparak seçili olan adres çubuğunu kopyalayabilirsiniz.
- CTRL + N = İnternet tarayıcısında yeni bir sekme açar. Aynı zamanda hangi dosyada yer alıyorsanız bu kısayolu kullanarak aynısını tekrardan açabilirsiniz. Yani yeni bir dosya açmayı da sağlıyor. Buradaki N harfi ‘new’ anlamına geliyor diyebiliriz.
- CTRL + 0 = Dosya açma kısayolu.
- CTRL + P = Yazdır. Bu kısayol ile tüm sayfayı yazıcıdan yazdırabilirsiniz.
- CTRL + R = Yenileme kısayoludur. F5 ile aynı işlevi yapmaktadır. İnternet sayfasını yenilemeyi sağlar. R harfi ‘refresh’ anlamına gelmektedir.
- CTRL + S = Kaydetme kısayoludur. Bu kısayolu kod yazanlar, metin yazısı yazanlar vb. kişiler çok kullanmaktadır. Gerçekten bilgilerinizin anlık kaybolmasını istemiyorsanız ctrl+s ile sürekli kayıt altına alabilirsiniz. Diyelim ki çok uzun bir ödev hazırlayacaksınız. O zaman bir eliniz ctrl+s de olsun ve her 5 dakikada bir bu tuşa basın. Mesela anlık pc kapanabilir, elektrik gidebilir vb. her şey olabilir. Haliyle yaptıklarınız boşa gitmemiş olur. O yüzden önemli bir kısayoldur diyebiliriz.
- CTRL + U = Eğer internet tarayıcısında bu kısayolu kullanırsanız sayfa kaynağını görüntüler. Fakat bir metinin içerisinde seçili yazılarda kullanırsanız yazıların altını çizer. Yani wordpress, blogger vb. yazı panellerinde ctrl+u ile yazıların altını çizebilirsiniz. Aynı zamanda Html’de <u> </u> etiketleri arasına yazılan yazıların altı çizgili olmuş olur.
- CTRL + V = Yapıştır. Seçili öğeyi yapıştırır. Yani kopyaladığınız bir yazıyı ctrl+v ile herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz.
- CTRL + Y = Yinele kısayolu. Bir işlevi tekrardan yapmak anlamına geliyor. Fakat ileri alma işini de yapıyor diyebiliriz. Mesela bir yazı yazarken yanlışlıkla ctrl+z yapıp geri aldınız diyelim. Hemen ardından ctrl+y yaparsanız ileri almış olursunuz.
- CTRL + Z = Bir eylemi geri alma kısayolu. Yapılan bir işi ctrl+z ile geri alabilirsiniz. 2 kere basarsanız 2 kere geriye alırsınız.
- CTRL + X = Seçili öğeyi kesme kısayoludur. Seçili olan yazıyı veya nesneyi keser.
- CTRL + W = İnternet tarayıcısında geçerli sekmeyi kapatır. Tamamını kapatmaz. Aynı Alt + F4 gibi çalışmaktadır. Fakat alt f4 tüm sekmeleri kapatırken ctrl+w sadece 1 sekmeyi kapatır. Ayrıca bu kısayol ile dosya işlemlerinde de kapatma yapabilirsiniz.
- CTRL + ESC = Başlat menüsünü açar.
- CTRL + Sağ ok = İmleci bir sonraki kelimenin başına getirir.
- CTRL + Sol ok = İmleci bir önceki kelimenin sonuna getirir.
- CTRL + Üst ok = İmleci bir önceki paragrafın sonuna taşır.
- CTRL + Alt ok = İmleci bir sonraki paragrafın başına taşır.
- CTRL + Shift + Herhangi bir yön tuşu = Bir yazı bloğunu seçer.
- CTRL + Fare kaydırma tekerleği = İnternet tarayıcısında yakınlaştırma ve uzaklaştırma işini sağlar. Aynı zamanda masaüstündeki simgelerin boyutunu değiştirme işine yarar.
- CTRL + Shift + ESC = Görev yöneticisini açar.
- CTRL + TAB = İnternet sekmeleri arasında geçiş sağlar. Mesela Chrome’da 2 sekme açık diyelim. Bu kısayolu kullanırsanız diğer sekmeye geçiş yaparsınız.
- CTRL + F4 = Bu kısayol bir uygulamanın içinde birden fazla sayfa varsa o sayfayı kapatmayı sağlar. Mesela diyelim ki internet tarayıcınızda 4 sekme açık. Buna basarsanız açık olan sekme kapanmış olur. Diğer 3 sekme kalır onlar kapanmaz.
- CTRL + Insert = Ctrl+C ile aynı görevi yapar. Yani bu kısayol ile kopyalama işlemini yapabilirsiniz.
- CTRL + Home = En üst satıra çıkar. Aynı zamanda bir internet sitesinde iseniz sitenin en üstüne çıkmanızı sağlar.
- CTRL + End = En alt satıra gider. Bu da aynı şekilde internet sitesinin en alt kısmına gider. Ctrl+end sona gitme kısayoludur.
- CTRL + Alt + Del = Görev yöneticisini açar. İlk olarak Ctrl ve Alt’a basılı tutulmalıdır. Sonrasında Del tuşuna basılır.
- CTRL + Üstkrktr + I = Google Chrome’da “İncele” sayfasını açar.
- CTRL + Shift + N = Chrome’da yeni gizli bir sekme açar.
NOT = Ctrl’nin kullanımı dosyalarda, metin belgesinde, internet tarayıcısında farklı olabiliyor. Bu bakımdan bazılarının açıklamalarını detaylı ekledik. Ayrıca eksik veya yanlış yazılan olduğunu düşünüyorsanız veya yeni bir ctrl kısayolu biliyorsanız yorum atabilirsiniz. Teşekkürler.
Umarız yararlı olur. İyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?