Dilekçe, bir isteğin bildirilmesi ya da bir şikayetin iletilmesi maksadıyla kişilerin resmi mercilere sunduğu durum bildiren yazılara verilen isimdir. Dilekçeyi düz beyaz bir dosya kağıdına bilgisayar ya da daktilo üzerinden yazabileceğiniz gibi tükenmez yani silinmez bir kalemle, güzel ve okunaklı bir yazı ile de yazabilirsiniz. Dilekçede söz konusu istek veya şikayet kısa ve öz olarak açıklanır. Dilekçe yazarken gereksiz ayrıntılara yer vermemeliyiz konuyu olduğu gibi yazmalıyız. Dilekçede sade ve resmi bir dil kullandığımız gibi yazım ve noktalama işaretlerine de dikkat etmeliyiz. Dilekçe üzerinde dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile birlikte iş veya ikametgah adresinin bulunması zorunludur.
Dilekçe Nasıl Yazılır? | Dilekçe Örneği
Dilekçe aşağıda gördüğünüz gibi muhatap başlıkta olacak şekilde ortalayıp yazacağınız dilekçeyi de metin bölümüne fazla uzun olmadan yazılmaktadır. Ardından sol aşağı tarafa iletişim bilgileri yani ev adresi vb. yazılır. Sağ alt tarafa ise sırasıyla tarih, imza ve isim soyisim yazılır. Ardından verilecek kuruma teslim edilir. Aşağıya örnek bir dilekçe paylaşalım. Bu örneği MEB kitabından alıntıladık. Güvenlik açısından sorun oluşmasın diye bazı bilgilerin üzerini çizdik.
Dilekçeyi Oluşturan Unsurlar Nelerdir?
- Muhatap (Kurum / Makam): Dilekçenin muhatabı olan kurumun veya makamın ismi satır ortalanacak bir biçimde yazılır.
- Kendini Takdim: Dilekçeyi yazan, sunduğu kurumla ilgisini belirtecek şekilde kendini kısaca tanıtır.
- Sorun ve Talep (İstek / Şikâyet): Kuruma iletilmek istenen sorun, şikâyet ve talep belirtilir. Burası ve bir önceki kendini tanıtma bölümü oldukça kısa ve öz tutulur.
- Saygı İfadesi: Metin “arz ederim” saygı ifadesi ile bitirilmesi gerekmektedir.
- Tarih: Metin bölümünden sonra yazı alanının sağ alt kısmına gün, ay ve yıl olacak şekilde sırayla yazılır.
- İmza: Yazı alanının sağ alt tarafında tarihin altında yer alır.
- Ad-Soyad: Yazı alanının yine sağ alt tarafında ve imzanın altında yer alır.
- İletişim Bilgileri: Yazı alanının sol alt bölümüne iş veya ikametgâh adresiyle birlikte varsa diğer iletişim bilgileri yazılır.
- Ek (varsa): Dilekçe ile beraber sunulması gereken belgeler varsa yazı alanının sol alt tarafına “Ek:” yazılarak bu başlık altında adı, adedi ve sayfa sayısı belirtilen belgeler numaralandırılarak yazılır. Bu alan yazılması zorunlu değildir. Dediğimiz gibi eğer ek dosyalar varsa onu ilave edebilirsiniz.
Dilekçeyi oluşturan maddeler de bu şekildedir. Bu yazımızda sizlere dilekçe nasıl yazılır kısa şekilde anlattık. Umarız yararlı olur. Herkese iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?