Dizanteri Hastalığı Nedir?
Bağırsak sistemi üzerinde meydana gelen iltihaplanmalar dizanteri olarak adlandırılır. Özellikle kalın bağırsak bölgesinde görülür. Dizanteri bulaşıcı bir hastalık olup sindirim sistemini bozar. Davya sağlık örgütü düzenleri için kanda meydana gelen sulanma olarak tanımlamıştır. Dizanteri bozulmuş yiyeceklerden ve pis sulardan insanlara yayılır ve çoğalır. Enfeksiyon kapan organizmada dizanteri mikrobu yaşamaya başlar. Bazı bakteri türleri dizanteri sebep olur. ABD ülkesinde dizanteri sebebi,yaygın görülen bakterilerdir.
Dizanteri Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Dizanteri hastalarında hafif şiddetli kanın ağrıları ve mide krampları görülür. Tedavi edilmeyen dizanteri kişinin hayatında neden olabilir. Enfeksiyon kapan bireyde ciddi sıvı kayıpları yaşanılır. Kişi kaybettiği sıvıyı kazanamazsa vücut direnci düşer.
Dizanteri Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
2 Tıp dizanteri çeşidi vardır. Besili ve Amibik dizanteri olmak üzere 2’ye ayrılır. Besili dizanteri Shigella bakterisi ile yayılır. Batı Avrupa ve ABD’de yaygın olarak görülür. Amibik dizanteri ise Emtomoeba bakterisi ile yayılır. Tropikal kuşakta yaygın olarak görülür.
Dizanteri Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Dizanteri bakterileri ana nedendir. Vücudun enfeksiyon kapmasıyla oluşur. Amip gibi tek hücreli organizmaların enfeksiyonu ile ortaya çıkan kimyasalların neden olduğu tahrişlerde dizanteriye neden olur. Bozulmuş ve mikroplu yiyecekler de yayılır.
NOT=Bu makale bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.Dizanteri iseniz lütfen doktorunuza başvurunuz.Detaylar için de aynı şekilde en yakın aile hekiminize gidiniz.Teşekkürler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?