Dolar Neden Artar?

Dolar, dünyada kullanılan en garanti para birimlerinin başında geliyor. Ülkelerin rezervleri dolar üzerine kurulu olmakla beraber, dış harcamaları,savunma harcamaları ve genel olarak bütçe harcamaları dolar ile yapılmaktadır. Dolar, Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından basılmaktadır. Dünya piyasasında doların ne kadar var olacağını FED belirler. Peki, dolar neden artar ?

Genel olarak bakıldığında, döviz reel kişilerin isteği/talebi sonucu şekillenebilir. Yani, piyasada bir para birimine ne kadar çok istek olursa, kur o isteğe karşı şekillenebilir. Piyasa verileri kapsamında, bir para biriminin değeri bu isteklere göre artarken, diğer para biriminin değeri paralel olarak düşecektir. Bu demektir ki, en çok hangi para birimi talep ediliyorsa, o para birimi değer kazanır ve değerli para birimi haline gelir. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz; Piyasada bolca bulunan bir şey, herkes ona ulaşabildiğinden dolayı değersizdir. Fakat, piyasada az bulunan bir şey, değerlidir. Çünkü, o şeye karşı bir talep vardır. Bir ülkenin iç piyasası döviz ihtiyacını çeşitli yollardan karşılayabilir. Ülkenin döviz ihtiyacı ihracat ile kazanılır. İhracat ise üretim ve ticaret ile olur. Ayrıca turizm bir ülkeye para girişi için oldukça önemlidir.

Bunlar dikkate alınarak, bir ülkede doların artması şu şekilde sıralanabilir;

  • Üretim yetersizliği.
  • Haksız ticaretin hızla yaygınlaşması.
  • Turizm sektöründe yaşanan azalmalar.

Ayrıca, doların artmasını yalnız bu nedenler sağlamaz. Ülkede ki siyasi istikrarsızlık veya siyasi belirsizlik, doların artmasında büyük etkendir.

zvr

Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir