Dünyada En Çok Kullanılan Takvimler Nelerdir?

Herkese iyi günler dileriz değerli arkadaşlar.Bu yazımızda sizlere dünyada en çok kullanılan en çok popüler olan takvimleri ve detaylarını paylaşacağız.İyi okumalar dileriz.

Dünyada en çok kullanılan takvimler 12 hayvanlı takvim, hicri takvim, miladi takvim, celali takvim ve rumi takvimdir.Şimdi bu takvimlerin ilk olarak nasıl çıktıklarını ve detaylarını paylaşalım.

Hicri Takvim

Hicri takvim, İslam dinimizin peygamberi olan son peygamberimiz Hz. Muhammed(S.A.V)‘in Mekke’den Medine’ye hicretini(göç) başlangıç kabul eden ve ay yılını esas alan takvimdir.Bu takvim aya göre işlenmektedir.Yani miladi takvim güneşin konumuna göre hesaplanırken hicri takvim ise ayın konumuna göre hesaplanmaktadır.

Bir hesap yaparsak, miladi takvime göre 571 senesinde peygamber efendimiz doğmuştu.Haliyle 40 yaşında hicret ettiğine göre 571+40=611 senesin hicri takvimin başlangıcı olmuş oldu.Yani miladi takvim hicri takvime göre ortalama 611 yıl daha ileridedir.Fakat buna tam değer diyemeyiz.Çünkü hicri takvime göre 1 yılda 354 veya 355 gün vardır.Fakat miladi de 356 gün olduğu için yıl farkını tam olarak 611 diyemeyiz.Hicri takvimdeki aylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Hicri takvim
Hicri takvim

Miladi Takvim

Miladi takvim güneş yılını esas alan takvimdir. İlk kez Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından güncellenmiştir yani geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII.(12.) Gregor tarafından geliştirilerek şuandaki halini almıştır.

Miladi takvim başlangıç(milat) olarak Hz. İsa(A.S.)‘ın doğum gününü esas almıştır. Miladi takvim 1 Ocak 1926 tarihinden itibaren ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır. Ek olarak milattan önceki tarihleri göstermek için M.Ö. kısaltması ve milattan sonraki tarihleri göstermek için de M.S. kısaltması kullanılmaktadır. Mesela; M.Ö. 490 yılı, M.S. 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade etmektedir. Buradaki milat terimi 0 olarak kabul edilir.

Ek olarak Selçuklular ve Osmanlılarda, İslamiyetin kabulünden sonra Türkler Hicri takvimi kullanmışlardır.Osmanlılar 1740 senesinde Hicri takvimin yanında mali işler için de Rumi takvim kullanmıştır. 1917’de Takvimi Garbi adı altında Miladi takvim sistemi yürürlüğe girmiştir.Ülkemizde ise tek resmi takvim olarak Miladi takvim 26 Aralık 1925 senesinde kabul edilmiştir.Miladi takvimin örnek takvim günlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Miladi takvim
Miladi takvim

On İki Hayvanlı Takvim

12 hayvanlı takvim, İslamiyet zamanından evvel Türk devletleri ve toplulukları tarafından kullanılan bir takvimdir. Güneş yılı esasına göre esas alınmış bir takvimdir. Bir yıl 365 gün olarak hesaplanmış ve her yıl bir hayvan adıyla anılmıştır. Bu hayvanlar aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi sıçan,sığır,pars,tavşan,balık,yılan,at,koyun,maymun,tavuk,köpek ve domuzdur. Bu takvim Türk devletlerinden başka Çinliler, Moğollar, Hintliler ve Tibetliler tarafından da kullanılmıştır. Şuanda günümüzde bu takvim Asya kıtasının bazı bölgelerinde hala daha kullanılmaktadır.

12 hayvanlı takvim
12 hayvanlı takvim

Celali Takvim

Celali takvim, Büyük Selçuklu Devleti’ndeki Celaleddin Melikşah zamanında eskilerden kullanılan İran takvimi esas alınarak mali ve ekonomi alanında kullanılmak üzere hazırlanılmış bir takvimdir. Güneş yılını esas alan celali takvim yılbaşını “nevruz” olarak kabul etmiştir.Takvimin eski bir örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Celali takvim
Celali takvim

Rumi Takvim

Rumi takvim, mali ve ekonomi işlerinde kullanılmak üzere eski Bizans takvimi esas alınarak hazırlanmıştır. 1839 senesinde bütün resmi ve mali işlemlerde hicri takvimle birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Başlangıç zamanı olarak “Hicret” alınmıştır, fakat rumi takvim güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır.

Ülkemizde, rumi takvim 1 Ocak 1926 senesinde miladi takvimin kabul edilmesine kadar kullanılmıştır. Miladi takvim yürürlüğe girmesine rağmen yani resmi olarak kullanılmasına rağmen mali ve ekonomi yılbaşı 1 Mart olarak kabul edilmiş ve bu uygulama 1982 yılına kadar devam etmiştir. Yeni güncellemeyle 1 Ocak 1983 gününden itibaren 1 Ocak günü hem miladi takvim başı hem de mali-ekonomi yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

Rumi takvim
Rumi takvim

Dünyada en çok kullanılan takvim çeşitleri bu şekildedir.Umarız bu bilgiler faydalı olur.Herkese iyi dersler ve iyi çalışmalar dileriz…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir