Herkese iyi günler dileriz.Bu yazımızda sizlere fazla sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluklarını örnek cümleler eşliğinde anlatacağız.Şimdiden herkese iyi çalışmalar dileriz.
1-) Gereksiz Sözcük Kullanımı
Cümleden çıkarıldığında anlamı bozmayan, daraltmayan ve dolayısıyla anlama da katkısı olmayan her sözcük gereksizdir. İyi ve sağlam bir ifade için bunların cümleden çıkarılması gerekir.
- Köyün zor şartlarında çocuklar, okullarına her gün iki kilometre yaya yürüyerek gidiyorlar.
“Yürümek” fiilinin “yaya” sözcüğünün anlamını zaten içinde bulundurması anlatım bozukluğuna sebep olmuştur. Cümle “yaya” sözcüğünün atılmasıyla düzeltilir.
- Kel Aliço elli bir yaşındayken Adalı Halil ile karşılıklı güreşti.
İşteş bir anlam ifade eden “güreş-” fiilinden önce aynı anlama gelen “karşılıklı” ifadesinin kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır. Bu ifadenin cümleden atılmasıyla söz konusu bozukluk düzeltilebilir.
- Babasının korkusundan olanları annesine alçak sesle fısıldıyor.
- Cahit Sıtkı Tarancı ile birlikte Ziya Osman Saba şiire lise sıralarında başladılar.
2-) Eş ya da Yakın Anlamlı Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması
Yakın anlamlı ya da anlamdaş sözcüklerin, söz gruplarının aynı cümlede bulunması, bir sözcükteki anlamın diğerinde de bulunmasından dolayı anlatım bozukluğuna sebep olur. Söz konusu bozukluk, sözcüklerden birinin cümleden atılmasıyla giderilir.
- Halen devam eden maçta gol atan olmadı.
Sürerlilik bildiren “halen” sözcüğü ile aynı anlamdaki “devam eden” öbeğinin aynı cümlede kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır. Bu durum “halen” sözcüğünün cümleden çıkarılmasıyla düzelir.
- Söylenenleri açık ve net bir şekilde anladığını ifade etti.
Tahmin bildiren “açık” sözcüğüyle aynı anlama gelen “net” sözcüğünün birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna neden olmuştur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?