Kadınlarda adet dönemlerinde ve orta yaş kadınlarda menopoz sırasında göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Bitkisel ilaçlarla da rahatlayabileceğiniz göğüs ağrılarının altında neler olduğunu araştırmak gerekiyor. Göğüste sıkışma hissi, genellikle menopoza giren kadınlarda göğüs ağrısı olarak hormon değişikliklerine nazaran daha sık hissedilir. Tüm kadınların yaklaşık üçte biri menopozun yan etkilerinden şikayet eder ve bunların başında da göğüs ağrısı gelmektedir. Sıcak basması ve terleme gibi iyi bilinen semptomlara ek olarak jargonda mastodynia olarak adlandırılan, hormona bağlı göğüs ağrısında sıklıkla görülür. Mastodinin benign belirtilerden biri olmasına rağmen semptomlar çok rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiler. Göğüs hassasiyeti iki taraflı olarak ortaya çıkabilir veya sadece sol veya sağ göğüste hissedilebilir. Belirtiler, emziren bazı kadınların yaşadığı göğüs ağrısına benzer olabilir. Menopoz sırasında, esas olarak döngünün ikinci yarısında ve çevrimin sonuna kadar sürebilir. Menopoz sırasında düzensiz menstrüel kanama nedeniyle, göğüs ağrısı bir ay boyunca sürebilir veya daha kısa bir ritimde ortaya çıkabilir.
Hormonal dengesizlikler göğüs ağrısını tetikler
Menopozun tüm semptomları kadın seks hormonlarının üretiminde bir gerileme ile ilişkilidir. Bu hormonlar, östrojen ve sarı-vücut hormonu progesteronu içerir ve her ikisi de kadın döngüsünü düzenler. Menopoz sırasında, biyolojik progesteron seviyesi, menopozdan sonra vücut durana kadar sürekli azalır. Menopoz sırasında, yumurtalıklar artık progesteron üretmediği halde östrojen üretmeye devam ederken, bu durum daha uzun süre düzenli bir östrojen baskınlığına yol açabilir. Progesteron, diüretik özelliklere sahiptir ve bu nedenle dokudaki östrojen kaynaklı su tutma özelliğini etkiler. Bir hormonal dengesizlik varsa su birikimi nedeniyle göğüste gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Buna ek olarak, göğüs dokusunun yapısı giderek değişir. Glandüler doku azalır ve benign nodüller (kistler) gelişebilir ve ağrı tetiklenebilir. Meme dokusundaki bu değişiklikler mastopati olarak adlandırılır.
Göğüs ağrısı nasıl giderilir?
Göğüs ağrısını hafifleten çeşitli bitkisel ilaçlar vardır, örneğin keşiş kuzusu denilen keşişin biber özleri gibi karışımlar göğüs ağrısına iyi gelir. Bitkiden gelen aktif maddeler, haberci madde dopaminin salınmasını etkiler ve böylece beynin içinde süt oluşturan hormon prolaktin salınımını normalleştirir. Bu gerginlik ve göğüs ağrısını geliştirir. Yerel (lokal) hormon tedavisi de belirtileri rahatlatabilir. Son araştırmalara göre, deriden geçerek doğal progesteron içeren preparatlar en uygun şekildedir. Deri üzerindeki düşük dozaj ve uygulama yüzünden kandaki hormon konsantrasyonu artmaz. Lavanta, neroli veya gül yağı ile etkilenen bölgeleri masaj yapmak göğüs ağrısına iyi gelir. Süzme peynirli soğutma bandajı göğüs ağrısını hafifletir. Göğüs ağrısı oluşmasında psikolojik faktörler rol oynamaktadır. Örneğin, zihinsel stres, hormon döngüsünü etkileyebilir, su tutma oranını ve göğüs hassasiyetini artırabilir. Bu nedenle göğüs hassasiyetini ve ağrıyı gidermek için gevşeme teknikleri de önerilir
Göğüs ağrısına ne iyi gelir?
- Sıvı içecekler(sıcak tavsiye edilir)
- İlerleyici kas gevşeticiler
- Bitkisel tedaviler
- Dinlenmek
Göğüs ağrıları için bitkisel tedavi ile yetinmemek ve doktora görünmek gerekir. Göğüs ağrısı genellikle ciddi bir durum değildir, ancak göğüs veya meme başında oluşan ağrı kanser belirtisi olabilir. Göğüs ağrısı nefes alırken veya göğüsün ortasında meydana gelse bile, bir doktora danışılmalıdır.
NOT = Bu makale bilgilendirilme amaçlı yazılmıştır.Göğüs ağrılarıyla ilgili ciddi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?