Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Google SEO için önemli ipuçları vereceğim. Google SEO bildiğiniz gibi Google arama motorunda web sitenizi daha yüksek sıralara taşımak için yapmanız gereken ufak ayarlamalardır.İlk olarak robot txt oluşturmamız gerekir. Robot txt Google aramalarında indexlenmesini istemediğimiz (görünmesini istemediğimiz) sayfalar için kullanılır. Bu güvenlik için önemlidir. Filezilla programı ile robot txt dosyamızı sitemize atabiliriz.
Google SEO için öncelikle sitemizin sitemap dediğimiz site haritasına sahip olması gerekir. Bunun için Google Webmaster Tools’u etkin bir biçimde kullanmalıyız. Yani webmaster toolsda sitemizin ekli olması gerekir. Web sitenizin site haritasını www.xml-sitemaps.com/adresinden site haritanızı xml ve html olarak indirip filezilla programını kullanarak sitenize atıp htmlini ise web sayfanıza koyunuz ki bunu yaptığınızda Google sitenizi daha rahat tarayabilecektir.
Sonra Google Webmaster Tools kullanarak sitemize site haritasını ekleyebiliriz. Diğer bir önemli konu ise sitemizin Title(başlık), Description(açıklama) ve Keywords(anahtar kelimeler)’e sahip olmasıdır. Title için 50, Description için 150, Keywords için ise 250 karakter olması idealdir. Her sayfada bunların farklı olması gerekir. Ama genellikle bir kere yazılıp diğer sayfalara da aynısı konur. Bu yüzden 1000 liralık site de vardır,100 liralık site de vardır.
Bunlara ek olarak Google’ın kullanılmasını istemediği şeylerden de kaçınmalıyız. Örneğin; splash reklam (siteyi açtığınızda önünüze zındık gibi çıkan reklam) kesinlikle olmamalı ,iframe ya da frameset (bunlar eskiden kullanıldığı için) olmamalı , tıklayınız ya da click gibi yazıları da Google kullanmayın diyor. Ama tabii ki derdiniz SEO değilse kullanabilirsiniz.Bunlara ek olarak sayfa ismi ürün 1,ürün 2 gibi şeyler olmalı(mesela www.hizlial.com.tr/ürün 1 böyle olmalıdır).
Sonra her sitemizin bir blogger’ı olaması gerekir. Diğer sosyal ağlar ( facebook,twitter… ) ile sitemizi desteklemeliyiz bundan kastımız açıp bırakmak değil sık sık bir şeyler paylaşıp koşturmamız gerekir. Bir başka şey ise sitemizde logomuzu tanımlamalıyız(tasvir etmeliyiz), her eklediğimiz resim için (ya da logo) resimlerin alt etiketlerine en az 2 en fazla 5 kelimede tanımlamalıyız.
Ayrıca sitemiz için 3 önemli backlink sitesinden(Alexa, Norton, Dmoz) backlink almalıyız ve kullanmamız gereken en önemli şeylerden biri (en baba konu) ise veri işaretlemedir. Bu Google Webmaster Tools içindeki arama görünümünden veri işaretlemeyi seçerek başlayabiliriz.Bunun dışında vurgulanacak bilgi türü her sayfada farklı olmalıdır, yinelenen meta sayısı az olmalıdır. Her sayfaya meta etiketi yapıştırmak iyidir. Örneğin ; <meta name = “googlebot” content=”noarchive”/ > eklemek yararlıdır çünkü site bir şey ekledikçe güncelleniyor ve sayfalarımız HTML 5 uyumlu olmalıdır.Veri işaretleme site haritasından daha önemlidir.
Bu arada google + da sitemizde olmalıdır facebook twitter gibi bunların sitemize developerler’inden(google+ developer ,twitter developer gibi resmi sayfalarından ) eklemenizi öneririm. Çünkü başka sitelerinden eklediğinizde o site kod içinde kendi linkini koyarak baclink almayı hedefler çoğu zaman. Google Webmaster Tools da diğer kaynaklardan özel arama motoru da sitemize eklemek lazım özellikle 404 sayfalarında kullanabiliriz. Buna ek olarak sitemiz W3 standartlarına da uygun olmalıdır ve her sitede CSS sprite olmalıdır. CSS sprite kodunu www.spritecow.com dan oluşturabilirsiniz ve adobe photoshop ve dreamwaver ile düzenleyebilirsiniz.(Haber 7 bunu kullanıyor.) Ayrıca canonical kullanmakta da fayda var.
Google SEO için önmeli olan konulardan az da olsa bahsetmiş olduk. Web sitenizin SEO testini wmaraci.com’dan yapabirsiniz, ya da İngilizce versiyon olan http://validator.w3.org/ adresinden de yapabilirsiniz. Ek bilgi : Google Partners ile google’ın iş ortağı olabilirsiniz, Google Partners topluluğuna katılabilirsiniz Google+ üzerinden ve Google’ın verdiği seminerlere ücretsiz bir şekilde katılabilirsiniz, Google’dan online sınav ile Google Adwords sertifikaları alabilirsiniz.
Yazımı okuduğunuz için teşekkürler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Konuyu çok güzel anlatmışsınız büyük bir zevkle okudum umarım en az benim kadar diğer arkadaşlarda yazınızdan fayda görecektir, teşekkürler..
Merhaba hocam açıklamalarınızı çok güzel buldum. Teşekkür ederim.Yorumlarınızı takip edeceğim.
bilgilendirici öğretici tşk ler hocam
Hocam ellerine sağlık çok teşekkür ederim