İyi günler değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere göz ardı kelimesinin doğru yazılışı nasıldır, ayrı mı yoksa bitişik mi onu anlatacağız.
Dilimizde kullanılan bazı kelimelerin doğru yazılışlarını karıştırabiliyoruz. Bu kelimelerden birisi de “gözardı/göz ardı” ikilisidir. Aslında bu kelimede harf bakımından hata aranmaz fakat ayrı mı bitişik mi yazılır sürekli karıştırılan kelimelerin başında gelir. Bu tarz kelimelerin doğru yazılışlarını bilirsek sınavlarda ve genel kültür sorularında avantaj sağlamış oluruz. Şimdi göz ardı TDK’ya göre nasıl yazılıyor, kelimenin doğrusu hangisidir kısaca anlatalım.
Göz Ardı Nasıl Yazılır? TDK’ya Göre Bitişik mi Ayrı mı Yazılıyor?
- Doğru yazılışı ==> ✓ Göz ardı (ayrı yazılır)
- Hatalı yazılışı ==> x Gözardı (bitişik yazılmaz)
Türk Dil Kurumu’na göre “gereken önemi vermemek” anlamına gelen ifadenin doğru yazılışı “GÖZ ARDI ETMEK” şeklindedir. Buradan da göz ardı kelimesinin “GÖZ ARDI” bu şekilde birbirinden ayrı yazıldığını görebiliyoruz. Yani TDK’ya göre kelime “gözardı” şeklinde değil “göz ardı” şeklinde ayrı yazılır. Eğer sınavlarda, genel kültür sorularında “gözardı” kelimesini bitişik olarak görürseniz bu hatalı yazılış anlamına geliyor. Şimdi TDK’ya göre kanıtına bakalım.
Gördüğünüz gibi arkadaşlar kelimenin TDK’ya göre doğru yazılışı “Göz ardı etmek” biçimindedir. Yani haliyle göz ardı ayrı yazılıyor. Yani kelimenin doğrusu “göz ardı” birbirinden farklı yazılanı olacaktır. Göz ve ardı kelimesi ayrı yazılır arada bir boşluk olmalıdır. Şimdi bu ifade ile ilgili birkaç örnek cümle paylaşalım.
Göz ardı ile ilgili örnek cümleler:
- Kocakarı yöntemlerine inanmayı göz ardı ettiğini söyleyemezdim. (Ayşe Kulin)
- Canım, beni sürekli göz ardı ediyorsun.
- Bu konuyu hiçbirimiz göz ardı edemeyiz.
- Yaptığın iyilikler asla göz ardı edilemez.
- Bazı hatalarını göz ardı ettim. (Doğru kullanım. Göz ardı ayrı yazılır.)
- Bazı hatalarını gözardı ettim. (Hatalı kullanım. Gözardı bitişik yazılmaz.)
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?