Normal, sağlıklı net gören bir gözde cisimden gelen ışınlar mercekte kırıldıktan sonra retinaya düştüğü bilinmektedir. Fakat birtakım doğuştan gelen durumlarda veya sonradan ortaya çıkan sorunlarda, görüntünün retinanın üzerine tam olarak düşmediğini ve görüntünün net olarak görülmediği tespit edilmiştir.
Göz kusurları miyop,hipermetrop,astigmat,prespitlik,şaşılık ve katarakt olmak üzere 6 alanda incelenir.
Miyop= Göz küresinin önden arkaya doğru çapının artması veya göz merceğinin normalden daha şişkin olup kırıcılığının fazla olması sonucunda görüntü retinanın önüne düşer ve bu sebeple uzağı iyi görememe sorunu ortaya çıkar. Bu sorun kalın kenarlı mercekle düzeltilir.
Miyop hastalığının gösterimi
Hipermetrop= Göz küresinin önden arkaya çapının azalması veya göz merceğinin normalden ince olup kırıcılığının azalması sonucunda görüntü, retinanın arkasına düşer. Bu sebeple yakını iyi görememe sorunu ortaya çıkar. Sorun ince kenarlı mercekle düzeltilir.
Hipermetrop hastalığının gösterimi
Astigmat= Göz merceği veya korneadaki düzensiz kıvrımlar sonucunda göze giren ışınlar farklı açılarda kırıldığı için retinanın üzerine aynı şekilde düşmeme durumuna astigmat denilmektedir. Astigmatlık silindirik mercekle düzeltilebilmektedir.
Astigmatlığın gösterimi
Prespitlik= Yaşlanmaya bağlı olarak göz merceği, esnekliğini kaybetmeye başlar. Bu durumda gözün uyum yeteneği azalmaktadır ve yakına bakıldığında net görememe durumu başlamaktadır. Bu duruma prespitlik denir. Bu göz kusuru da hipermetropta olduğu gibi ince kenarlı mercekle düzeltilir.
Şaşılık= Göz küresini hareket ettiren kasların birbirleri ile uyumlu çalışmaması sonucunda gözler aynı noktaya yönelemez. Şaşılık ameliyat ile düzeltilir.
Katarakt= Göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Genellikle orta yaş üstü kişilerde görülen katarak hastalığında kişi buğulu bir camdan bakıyor gibi görür.
A şıkkı normal gözü ve B şıkkı ise kataraktlı gözü ifade etmektedir.
Herkese iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?