Grip, birçok ismi ile anılan bu hastalık vücudun genel kırıklıkla karışık kas ağrıları, ateş, nezle ile kendini gösteren kişiden kişiye yumuşak ve sert dokuya temas yolu ile salgın yapan virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır. Grip hastalığının en bilinen ismi Ganya halk tarafından anıldığı gibi “Gripan” kelimesinden köken almaktadır. İtalyanca da “Influenza” , Halk dilinde “Paçavra Hastalığı”, nezle, farklılıkları olmasına rağmen soğuk algınlığı gibi birçok isimle tabir edilir.
Grip kişinin hapşırması, el teması, öksürmesi ile hasta olmadan 1 gün öncesinden ve 7 gün sonrasına kadar başkalarına bulaştırır. Genelde mevsim başlarında görünen hastalık geçmiş bile olsa kişide bir hafta süren halsizlik ve bitkinlik gözükmesine sebep olur.
Grip’in Belirtileri Nelerdir?
♦ Aşırı halsizlik
♦ Yüksek ateş
♦ Titreme
♦ Karın ve baş ağrısı
♦ Kuru öksürük
♦ Eklem, uzuv ağrıları
♦ Bulantı, isal, kusma
Genelde bir hafta süren bu belirtiler hastalığın en büyük sebepleridir. Fakat halsizlik ve yorgunluk hissi bir kaç hafta devem edebilecek belirtileridir. Grip teşhisi yukarıda sayılan belirtilere göre belirlenir. Gerekli görüldüğünde ise boğaz kültürü ve kan testleri de alınabilir.
Grip Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?
♦ Öncelikle ilk tedavi Grip belirtileri ortaya çıktığı an itibari ile önlem alınmalıdır. Dolayısıyla uzun süren hastalık haline gelmez.
♦ C vitaminleri ile bol sulu vitaminler almak.
♦ Vücudu yeteri kadar dinlendirmek.
♦ Antibiyotik ilaçlar kullanmamak(bakterilerin çoğalamaması için).
♦ Tokalaşmalardan uzak durmak.
♦ Kalabalık ortamlardan kaçınmak.
♦ Sık sık elleri sabunla yıkama gibi önlemler alarak tedavi edilebilir.
Bunların yanında bir yandan tedavi olmaya çalışıp diğer yandan sigara içiliyor ise azaltmayıp ve bırakılmıyor ise alkol tüketilir ise sıcak ortamlarda bulunmadan dinlenilmiyor ise tedavi olmayı bırakın hastalığın ilerlemesine davetiye çıkarmış olursunuz. Bundan dolayı dikkat edip bir hafta kadar bir süre içerisinde toparlanmaya çalışılır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?