Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere günaşırı nasıl yazılır onu paylaşacağız. Gün aşırı mı yoksa günaşırı mı TDK’ya göre ayrı mı bitişik mi yazılır kısaca paylaşacağız.
Dilimizde yer alan bazı kelimelerin yazılışları karıştırılabiliyor. Özellikle bazı uzun kelimeler ayrı gibi yazılsa da birleşik yazılabiliyor. Bazıları da tam tersi birleşik gibi dursa da yazım kurallarına göre ayrı yazılabiliyor. İşte karıştırılan bu kelimelerden birisi de “Günaşırı / Gün aşırı” ikilisi oldu. Peki TDK’ya göre günaşırı nasıl yazılıyor? Günaşırı ayrı mı yoksa birleşik mi yazılır şimdi sizlere kanıtıyla birlikte paylaşalım.
“Gün Aşırı” mı “Günaşırı” mı? Ayrı mı Bitişik mi Yazılır?
- Doğru yazılışı ==> ✓ Günaşırı (Birleşik yazılır)
- Hatalı yazılışı ==> x Gün aşırı (Ayrı yazılmaz)
Türk Dil Kurumu’na göre zarf olarak kullanılan ve “Bir gün ara ile, iki günde bir.” anlamına gelen kelimenin doğru yazılışı “GÜNAŞIRI” şeklinde birleşik olarak yazılanıdır. Kelime “Gün aşırı” buradaki gibi ayrı yazılmamaktadır. Yazım kurallarına göre bu kelime bitişik yazılır. Eğer sınavlarda ‘günaşırı’ kelimesi karşımıza çıkarsa doğrusu birleşik olarak yazılanı olacaktır. Günaşırı kelimesi gün+aşırı kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Şimdi TDK’ya göre kanıtını da paylaşmış olalım.
Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi günaşırı kelimesi TDK sözlük uygulamasında birleşik yazılmaktadır. Kelimeyi ayrı olarak arattığımızda bir sonuç çıkmıyor. Buradan da kelimenin bitişik yazıldığını anlayabiliyoruz.
Günaşırı ile ilgili örnek cümleler:
- “Gelir desen dar gelir / Günaşırı alacaklılar gelir” (Orhan Veli Kanık)
- Arkadaşım günaşırı beni ziyarete geliyor.
- Ahmet günaşırı yüzer.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?