Güneydoğu Anadolu Projesi yani kısaca GAP, 1970 senelerinde sadece sulama ve hidroelektrik enerji üretimini hedefleyen bir proje olarak düşünülmeye başlanmıştır. Ardından 1989 yılında yasal dayanağına kavuşarak sosyoekonomik şartları iyileştirmeyi hedefleyen, Türkiye’nin ilk bölgesel kalkınma projesini oluşturmuştur. Yani GAP projesi ilk olarak 1989 senesinde kurulmuştur. Ülkemizin en büyük yatırımlarından birisi olarak değerlendiren GAP projesi, Fırat ve Dicle nehirlerinin aşağı kısımları ile bunlar arasında uzanan 74 bin km2 den fazla bir alanı kapsamaktadır.
Bu proje Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Kilis şehirlerinin tamamını veya belli bir bölümünü kapsamaktadır. Yukarıdaki haritadan hangi illeri kapsadığını görebilirsiniz. Ayrıca GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye’nin %10,7’si civarındadır. Şimdi GAP projesinin amaçları nelerdir maddeler halinde onları aktaralım.
Güneydoğu Anadolu Projesi’nin Amaçları Nelerdir?
İlk başlarda yalnızca sulama ve enerji yatırımlarını amaçlayan bu proje ile sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerin sağlanması da hedeflenmektedir. Bu hedeflere maddeler halinde aşağıdan ulaşabilirsiniz:
- Ekonomik gelişimi artırarak GAP bölgesinin diğer bölgelerle gelir farklılıklarını azaltmak.
- Bölgedeki kır ve kent alanlarının altyapısını geliştirmek.
- Konut ihtiyacını karşılayıp mevcut konutları iyileştirmek.
- Ulaştırma hizmetlerinin yapılmasını sağlamak.
- Bölgedeki eğitim seviyesini yükseltmek.
- Kurumlar arasındaki eş güdümü sağlamak.
- Sanayi, maden, tarım, ormancılık, sağlık, kültür, turizm ve enerji alanlarında şartları iyileştirmek.
GAP kapsamında Fırat-Dicle Havzası’nda (Fırat-Dicle bölgesinde) 22 tane baraj, 19 tane hidroelektrik santrali ve 1.8 milyon hektarlık sulama sistemlerinin yapılımı hedeflenmiştir. Ayrıca 1,8 milyon hektarlık alanda ise sulama yatırımlarına yönelik planlar da yapılmıştır. GAP projesinin, 1 senede 27 milyar kilovatsaat enerji üretebileceği tahmin edilmektedir.
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?