Cümleten selamun aleyküm değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere Hac’cın çeşitleri nelerdir ve kaça ayrılır onu anlatacağız.
Hac aylarında tavaf, sa’y, vakfe gibi belirli fiillerle, Kabe, Arafat, Safa Merve gibi belirli yerleri ziyaret etmeye Hac denilmektedir. İmkanı ve gücü olanların ömürde 1 kez yapması farz sayılmaktadır. Peki Hac kaça ayrılır çeşitleri nelerdir şimdi size kısaca onları anlatalım.
Başlıklar
Hac Çeşitleri
Hac; farz, vacip, nafile kısımlarına ayrıldığı gibi, hacc-ı ifrat- hacc-ı temettü ve hacc-ı kıran türlerine de ayrılır. Yani hac toplam 6 kısma ayrılmaktadır. 6 farklı çeşidi vardır. Şimdi kısaca tanımlarını yazalım.
1-) Farz Hac:
- Şartlarını bulunduran Müslümanın ömründe bir defa eda etmekle mükellef olduğu hacdır.
2-) Vacip Hac:
- Adanan veya başlanıldıktan sonra bozulan nafile bir hacca karşılık kaza edilecek olan hacdır.
3-) Nafile Hac:
- Mürahik (12 yaşını bitirip henüz ergenliğe girmemiş erkek çocuk) emsali henüz mükellef olmayan bir kimsenin veya farz haccını eda etmiş bir zatın, hak rızası için nafile olarak yapacağı hacdır. Birden fazla yani defalarca kes yapılabilir.
4-) Hacc-ı İfrat:
- Umre yapmaksızın eda edilen farz, vacip veya nafile hacca denir. Bu hac türünde ihrama girerken yalnız hacca niyet edilir. Bu haccı yapana müfrit adı verilmektedir.
5-) Hacc-ı Temettü:
- Hac mevsiminde önce umre ihramına girilip umre yapıldıktan sonra aynı mevsimde, daha yurda yani aile ocağına dönmeden tekrar ihrama girilerek usulüne göre yapılan haca Hacc-ı Temettü denir. Bu haccı yapana mütemetti denilmektedir. Bu hac, haccı ifrattan daha faziletlidir.
6-) Hacc-ı Kıran:
- Hac aylarından önce veya hac ayları içinde, mikata (ihrama girilen yer) varmadan veya mikattayken bir ihramla yani bir niyetle umreyle haccı birleştirmek Hacc-ı Kıran olarak tanımlanmaktadır. Yani şöyle ki; umre yapıldıktan sonra ihramdan çıkmazsızın vakit geldiğinde usulüne göre eda edilecek olan bir hacdır. Bu şekilde haccın yapılması haccı temettüden daha faziletlidir. Bu haccı yapana da “Kârin” adı verilir.
Allah (c.c.) yaptığınız tüm ibadetleri dergahı izzetinde kabul eylesin. Amin.
Kaynak = Büyük İslam İlmihali
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?