Haram Nedir, Kaça Ayrılır? Haram Çeşitleri Nelerdir? (Kısaca Bilgi)

Herkese selamlar değerli arkadaşlar. Yeni bir dini bilgiler konumuzda bugün sizlere haram nedir ve kaça ayrılır örnekleriyle birlikte kısaca onu anlatacağız. Şimdiden iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz.

Haram Nedir? Haram Kaça Ayrılır?

Dinde yapılması, kullanılması, yenilip içilmesi kesin bir delille yasaklanmış olan şeylere haram denir. Haram ikiye ayrılır. Haram, “haram liaynihi” ve “haram ligayrihi” şeklinde 2 kısımda incelenmektedir.

1-) Haram Liaynihi (Liaynihi Haram) Nedir?

Haram oluşu zatından kaynaklanan ve herkese haram olan şeye haram liaynihi denir.

  • Liaynihi harama örnekler : Lâşe, şarap, akıcı kan vb. şeyler gibi.

2-) Haram Ligayrihi (Ligayrihi Haram) Nedir?

Esasen helal olup başkasının hakkından dolayı haram olay şeye haram ligayrihi denir. (Yani esasen zatında helal olan fakat başka bir nedenden dolayı haram olan şeydir. Fasit alış verişler gibi.) Sahibinin geçerli izni bulunmadıkça o şeyden başkaları faydalanamaz. Komşularımıza ve vatandaşlarımıza ait kıymetli bir malı veya yemeği izinsiz almak gibi.

  • Ligayrihi harama örnekler : Bir kişiye ait (komşu, arkadaş, vatandaş vb.) kıymetli bir malı ya da yemeği izinsiz almak ligayrihi harama örnektir. Veya komşunuza ait bir şeyi izinsiz alıp kullanmak (faydalanmak) da bu harama girebilmektedir. Kısacası sahibinin izni olmadan ona ait bir şeyi almak ve bundan faydalanmak ligayrihi haram kabul edilmektedir.

Haram olan şeylere “muharremât” denir. Haramın terk edilmesiyle sevap, yapılmasıyla da azap gerekir. Haram olduğu kesin şekilde sabit olduğuna dair ittifak olan bir şeyi helal saymak, insanı imandan çıkarır. Bunlar da harama ait hükümlerdir.

Kaynak : Büyük İslam İlmihali / Ömer Nasuhi Bilmen

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir