Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere hat sanatının tanımını ve hat sanatında kullanılan yazı türleri nelerdir onları anlatacağız.
Hat Sanatı Nedir?
Arap alfabesindeki harfleri kullanarak yapılan ve resimsel bir değer taşıyan yazı sanatına hat sanatı denir. Hat kelime anlamı olarak, Arapça’da çizgi ya da bir satır yazı anlamına gelmektedir. Hat sanatıyla ilgilenen kişilere hattat denir. İlk büyük Türk hattatı, 13. yüzyılda yaşayan Amasyalı Yakut el-Mustasami‘dir.
Hat sanatında yazılan yazılar gelişigüzel yazılmamaktadır. Her yazının kendine ait özellikleri ve farklı kuralları vardır. Yazı türleri harflerin birbirinden büyük veya küçük olması, yazının biçimleri, karakter boşlukları, bazı harflerin birleştirilme durumları ve bazı yazı işaretlerinin kullanılabilir veya kullanılamaz olması gibi özellikleriyle birbirinden ayrılmaktadır. Hat sanatında kullanılan yazı türleri aşağıdaki gibidir.
Hat Sanatında Kullanılan Yazı Türleri
Kûfi Yazı: Dik, kalın ve köşeli harflerle yazılan bir yazı türüdür. Örnek olarak aşağıdaki resimden bakabilirsiniz.
Sülüs Yazı: Nesih yazının iri(daha büyük) harflerle yazılmış şekli sülüs yazıdır. Kitabeler genelde sülüs yazı ile yazılmıştır. Aşağıdaki görselden sülüs yazı örneğine bakabilirsiniz.
Nesih Yazı: Nesih yazılar yuvarlak hatlarla yazılan bir yazı türüdür.
Hat sanatında kullanılan en popüler yazı tipleri bu şekildedir. Bu yazı türlerinin dışında tevki, celi, siyakat, yazı resim, ta’lik ve tuğra (üstteki resimden tuğra örneğine bakabilirsiniz) gibi yazı türleri de bulunmaktadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?