Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere TDK’ya göre “hiçbir” kelimesi nasıl yazılır, ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır kısaca onu anlatacağız.
Bazı kelimelerin ayrı ve bitişik yazılma durumları karıştırılabiliyor. Bu kelimelerden birisi de “hiçbir / hiç bir” ikilisidir. Özellikle deneme sınavlarında, üniversiteye giriş sınavlarında, genel kültür yarışmalarında yazım kuralları ile ilgili birçok soru karşımıza çıkabiliyor. İşte bunlardan birisi de “hiçbir” kelimesidir. Şimdi sizlere “hiçbir” nasıl yazılır, ayrı mı yazılır yoksa birleşik mi yazılır kısaca kanıtı ile birlikte gösterelim.
Hiçbir Nasıl Yazılır? “Hiçbir” Ayrı mı Birleşik mi Yazılır?
- Doğru yazılışı ==> ✓ Hiçbir (bitişik yazılır)
- Hatalı yazılışı ==> × Hiç bir (ayrı yazılmaz)
Türk Dil Kurumu’na göre sıfat olarak kullanılan ve “Bir addan önce getirilerek o adın bildirdiği varlıktan bir tanesinin bile olmadığını anlatan bir söz” anlamına gelen kelimenin doğru yazılışı “hiçbir” şeklindedir. Yani “hiçbir” kelimesi ayrı değil bitişik yazılmaktadır. TDK’ya göre yani yazım kurallarına göre kelime ayrı değil birleşik yazılmaktadır. Bundan dolayı eğer “hiç bir” şeklinde ayrı yazılan kelime görürseniz bilin ki bu hatalı yazılış şeklidir. Kelimenin doğrusu “hiçbir” buradaki gibi bitişik olarak yazılandır.
TDK’nın resmi sitesine göre yukarıda gördüğünüz gibi kelime “hiçbir” olarak geçiyor. Yani kelime “hiçbir” şeklinde birleşik yazılmaktadır. Ayrı yazılan hali hatalıdır. Sizler de TDK’nın sözlük uygulamasına girip istediğiniz kelimeyi aratıp doğru yazılışlarına bakabilirsiniz. Sözlük uygulamasında “hiç bir” şeklinde bir kelime yer almamaktadır. Uygulamada “hiçbir” şeklinde kelime yer alıyor. Haliyle kelimenin yazım kurallarına göre doğrusunun “hiçbir” olduğunu yani birleşik yazıldığını anlayabiliriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?