Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere hukuk normlar hiyerarşisi sıralaması nasıldır kısaca hakkında bilgi paylaşacağız.
Hukuk normlar hiyerarşisi, hukuk derslerinde bilinmesi gereken en önemli sıralama düzenidir diyebiliriz. Özellikle KPSS sınavlarında ve genel kültür yarışmalarında karşımıza çıkabiliyor. Şimdi sizlere hukuk normlar hiyerarşisi piramidini ve sıralamasını paylaşalım. İyi çalışmalar dileriz.
Hukuk Normlar Hiyerarşisi Sıralaması ve Piramidi
Hukuk normlar hiyerarşisi sıralaması:
- Anayasa
- Temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası antlaşmalar
- Kanunlar, Diğer milletler arası antlaşmalar, OHAL Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, Eski dönemden kalan bakanlar kurulu kararnameleri
- Cumhurbaşkanlığı kararnameleri
- Eski dönemden kalan tüzükler
- Yönetmelikler (iç hiyerarşi) cumhurbaşkanı kararları
- Adsız düzenleyici işlemler
Hukuk normlar hiyerarşisi piramidi yukarıdaki gibidir. Buna ek olarak farklı bir piramide de aşağıdan ulaşabilirsiniz.
En basit haliyle piramid ve sıralama yukarıdaki gibidir. Bunu da aşağıya ekleyelim.
- Anayasa
- Milletlerarası andlaşmalar
- Kanun
- Kanun hükmünde kararname
- Tüzük
- Yönetmelik
Bazı kaynaklara göre sıralama şu şekildedir:
- Anayasa >>> Kanun >>> Kanun Hükmünde Kararname >>> Tüzük >>> Yönetmelik >>> Yönerge/Genelge >>> Diğer yazılı talimatlar
Kısacası hukuk normlar hiyerarşisi sıralamasının en tepesinde anayasa bulunuyor. İkinci sırada milletlerarası antlaşmalar yer almaktadır. 3. sırada ise kanun bulunuyor. 4. sırada kanun hükmünde kararname ve 5. sırada tüzük yer almaktadır. Sonrasında ise yönetmelik geliyor. Sonrasında diğer maddeler gelmektedir. Fakat sınavlarda en çok ilk 6 maddenin sıralaması sorulduğu için piramitin en tepesindeki sıralamayı bilmemiz daha mantıklıdır. Umarız yararlı olur. Herkese sınavlarda ve derslerde başarılar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?