Herkese merhabalar, bu yazımızda sizlere idarenin mal edinme yöntemleri nelerdir kısaca maddelerini yazacağız.
KPSS’de genel kültür vatandaşlık ve hukuk sorularında karşımıza çıkan soru tiplerinden birisi de “idarenin mal edinme yöntemleri” sorusudur. İdarenin mal edinme yöntemleri ile ilgili sınavlarda “Hangisi idarenin mal edinme yöntemlerinden değildir?” şeklinde sorulabiliyor. Bu yüzden sizlere kısaca bu yöntemler nelerdir maddeler halinde yazmak istedik. İnşallah faydalı olur. Şimdiden herkese KPSS sınavında başarılar dileriz.
İdarenin Mal Edinme Yöntemleri Nelerdir?
- Devletleştirme
- İstimval
- Geçici işgal
- Kamulaştırma (istimlak)
- Kamulaştırmasız el atma
- İstimlak
- Satın alma
İdarenin mal edinme yöntemleri bu şekildedir. Eğer şıklarda bu maddeler varsa bunlar idarenin mal edinme yöntemleri arasına girmektedir. Eğer şıklarda bunların dışında bir madde varsa haliyle o yöntemler arasına girmez. Genelde soruda hangisi yöntemlerinden birisi değildir diye sorarlar. Yani şıklarda bu yukarıda yazdığımız maddelerden birisi yoksa büyük ihtimalle cevap o olacaktır diyebiliriz.
Kısacası: İdarenin mal edinme yöntemleri; devletleştirme, istimval, satın alma, istimlak, kamulaştırmasız el atma ve geçici işgaldir. Bu arada şunu belirtelim, istimlak ve kamulaştırma aynı anlama gelmektedir. Fakat biz yine de istimlakı maddelere tekrar ekledik. Kamulaştırmanın yanına da parantez içine ekledik. Dediğimiz gibi ikisi de aynı anlama denk gelmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?