İddaa mı İddia mı TDK’ya Göre Doğru Yazılışı Hangisidir?

Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere iddaa mı yoksa iddia mı hangi kelime yazım kurallarına göre doğru yazılmıştır onu paylaşacağız.

Yazılışı yanlış bilinen kelimelerin doğrularını paylaşmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. Bu konumuzda da günlük hayatımızda sıkça kullandığımız iddia-iddaa kelimesine bakacağız. Normalde okurken veya biriyle konuşurken dilimizden “idda” şeklinde çıkar. Fakat yazım kurallarına göre doğrusu farklıdır. Şimdi TDK’ya göre kelimenin doğrusu nedir onu öğrenelim.

İddaa mı İddia mı Kelimenin Doğrusu Nedir?

  • Doğru yazılışı ==> ✓İddia
  • Yanlış yazılışı ==> ×İddaa

Türk Dil Kurumu‘nun resmi web sitesine göre dilimize Arapça’dan geçen ve “Kendinde olmayan bir yeteneği, bir durumu varmış gibi gösterme.” anlamına gelen kelimenin doğru yazılışı iddia kelimesidir. Yani iddaa kelimesi hatalı yazılıştır. Aslında çoğumuz kelimeyi iddaa olarak okur ve söyler hatta yazması gerekirse yazar. Fakat yazım kurallarına göre TDK’nın resmi sitesine göre doğrusu iddia’dır. Yani kelimenin son 2 sesli harfi “aa” değil “ia” olmalıdır.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi TDK’nın resmi sitesi olan sozluk.gov.tr‘de kelimeyi iddia olarak belirtir. Kanıtını üstteki resme ekledik. Sizler de siteye girip kendiniz sorgulatma yapabilirsiniz. Sonuç olarak iddaa, idda, idia, iddağ vb. türevi kelimelerin hepsi hatalıdır. Doğrusu iddiadır.

Diğer hatalı ve doğru yazılan kelimelere sitemizde aratma yaparak ulaşabilirsiniz. Türkçe derslerinde başarılar dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir