“Evrende fotonların bu hızla yayılması için bir neden yoktur, bu sadece böyle olduğu gibidir. fizik, bir şeylerin nedenlerini açıklamak yerine, kanıtlanmış modelleri kullanarak nasıl oldukları hakkındaki tahminleri açıklamaktadır.”
diye açıklıyor bu konu hakkındaki fikirlerini, teorik fizikçi Gennaro Tedesco. Öyleyse;
Işığın çok daha hızlı -örneğin 1000 kat- olduğu bir senaryoyu incelersek varoluş ne olurdu?
Işık hızında ilerleyen bir uzay aracı samanyolu galaksisini 100 yıldan daha kısa bir sürede terkedebilir, potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegene ev sahipliği yapan alpha centauri seyahati 2 günden daha kısa sürer, optik hızların da gelişmiş olacağı bu senaryoda bilgisayarlar ve ağlar daha hızlı çalışır, uzaktaki uygarlıklardan sinyal almamız daha olası olurdu.
Ancak;
Bu senaryoda güneşin sıcaklığı da 1 milyon kat daha yakıcı olurdu. Yani pişerdik!
Tabii böyle bir senaryo evrenin başlangıcından itibaren işleyeceği için evren de bu senaryoya göre oluşur ve çok daha farklı şartlarda çok daha farklı canlılar var olurdu. Ya da olamazdı. Bunu bilemeyiz. Kısacası şartlara göre şuanki evrenin farklı bir versiyonu olurdu.
Öyleyse tüm bu soruları boş verip bizi bu şartlarda var eden fizik kurallarımızı ve ışık hızımızı sevsek iyi olur. Çok daha farklı bir senaryoda biz değil de örneğin sentorlar yaşayabilirdi.
Yine Ancak ve Büyük Bir Ancak;
Bizim şuan içerisinde bulunduğumuz evrendeki ışık hızı her ne kadar sınırlı gibi görünse de -ki öyle de- ışık hızına ulaşarak katedilmesi gereken mesafeler sorun değil. Çünkü ışık hızının sınırlı olduğu bu evren bizleri kısıtlamamış ve görelilik teorisinin çözebileceği mükemmel bir esneklik sunmuş.
Yani senaryo ne olursa olsun şuan odaklanılması gereken şey ışık hızının yavaşlığı veya sınırlılığı değil. çünkü ‘ışık hızına yaklaşabilmemizi sağlayan bir teknoloji’ ve ‘hızı değiştiremesek de zamanı değiştirebileceğimiz bir teori olan özel görelilik teorisi’ ile bu sorunu çözerdik.
İşte bu yüzden dünya’ya hapsolmuş biz insanların dert etmesi gereken şey bizim ölçeklerimizde olmasa da kozmik ölçekte yavaş olan ışığın hızı değil; asıl sorun, bu hızlara yaklaşabilmek için tasarlaması gereken araçlar ile bunların ihtiyaç duyduğu teknoloji ve enerji. Odaklanılması gereken nokta tam olarak budur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?