Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere istihare namazı nasıl kılınır, hangi rekatta hangi sure okunuyor hakkında bilgi vereceğiz.
Bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete nail olmak isteyen kişi, yatacağı zaman 2 rekat istihare namazı kılabilir. İstihareye yattıktan sonra rüyada eğer beyaz ve yeşil gibi renkler görürse bu hayra işaret demektir, lakin kırmızı ve siyah gibi renkler görürse bu ise şerre işaret ediyor anlamına geliyor. Şimdi sizlere istihare namazı nasıl kılınır hangi rekatta ne okunur onun tarifini paylaşalım. Şimdiden Allah (c.c.) kılacağınız ve yapacağınız duaları kabul eylesin. Amin.
İstihare Namazı Nasıl Kılınır? (Namaz Tarifi)
İstihare namazı, dinen serbest olan (mübah) bir işin, hayırlı olup olmadığına dair manevi bir işarete nail olmak için yatmadan önce kılınan 2 rekat namazdır. Bu namazın 1. rekatında Kafirun Suresi, 2. rekatında ise İhlas Suresi okunur. Namazı kıldıktan sonra istihare duası okunur ve abdestli bir şekilde kıbleye yönelerek yatılır.
İstihare namazı rekatlarında okunacaklar:
- 1. rekatında okunacaklar : Fatiha Suresi + Kafirun Suresi
- 2. rekatında okunacaklar : Fatiha Suresi + İhlas Suresi
Hayırlı olduğu bilinen bir şey hakkında yapılacak olan istihare, o işin istenilen vakitte yapılmasının uygun olup olmadığıyla ilgilidir. Yoksa bizatihi hayırlı olan bir işi yapıp-yapmamak için istihare yapılmalı şeklinde anlaşılmamalıdır. Herhangi bir sebeple istihare namazı kılamayacak olan kimsenin sadece istihare duası ile yetinmesi caiz olsa da evla olan, bu duanın namazla birlikte yapılmasıdır.
İstihare duası : Câbir (Radıyallahu Anh) şöyle demiştir: “Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bize Kur’an’dan bir sure öğretir gibi, işlerin hepsinde istihareyi öğretirdi ve bu hususta şöyle buyururdu: ‘Herhangi biriniz bir iş yapmaya azmettiği zaman, farz olmayarak iki rekat namaz kılsın, sonra şöyle söylesin:
İstihare duası meali : “Ey Allah! (Her şeyin sonunun ne olacağını ancak) Sen bildiğin için (girişeceğim bu işte) Senden hayırlısını diliyorum. (Her şeye ancak) Senin gücün yettiği için Senden beni (bu işte başarılı olmam için) güçlendirmeni diliyorum.
(Hakkımda hayırlı olanı takdir edip bana bildirmeni) Senin o büyük lütfundan istiyorum. Çünkü Senin (her şeye) gücün yeter; benimse gücüm yetmez. Sen (her şeyi) bilirsin; bense bilmem. Bütün gayb (gizli olan)ları son derece bilen ancak Sensin.
Ey Allah! Dinim, hayatım ve işimin sonucu hususunda (niyetlendiğim) şu işin bana hayırlı olduğunu (ezelde takdir etmiş olup böylece) bilmekteysen, bunu bana takdir et, bunu bana kolaylaştır, sonra (müyesser kıldığın) bu işte bana bereketler ihsan eyle.
Ama bu işin, dinim, hayatım ve işimin akibeti bakımından benim için bir şey olduğunu (ezelde takdir etmiş olup böylece) bilmekteysen, bu işi benden çevir; beni de o işten çevir. Hayır her neredeyse, benim için onu taktir et, sonra da beni o (hakkımda hayırlı ola)na razı et.”‘”
Câbir (Radıyallahu Anh): “İstihâre eden kimse, duanın (hezelemr) “Bu iş” lafzına geldiği zaman kendi hacetini adıyla anar” demiştir. Ancak okuyucularımızın çoğu Arapça bilmediği için bu duayı Türkçe mealinden okurken kendi dileklerini anabilirler. Fakat ekseri okurlarımız Arapça konuşmayı bilmeseler de Arapça okumayı bildikleri için duanın lafzını metninden okumaktadırlar. Lakin sıra bu lafza geldiğinde dileklerini Arapça ifade edemedikleri için bu lafzı okurken niyetlerini kalplerinde bulundururlar.
Bir iş için istihare yapmak demek aslında geride zikredilen namazı kılıp duasını okumaktan ibarettir. Bundan sonra insan kalbinin yattığı şekilde hareket edebilir.
Zira Allah-u Te’ala’dan hakkında hayırlısını istemiştir, artık kalbinin yatıştığı şekilde o işe girişebilir. Eğer kalbi o işten mutmain değilse namazı ve duayı 7 kereye kadar tekrar eder ve neticede içine gelen kararın hayırlı olduğuna karar verir. Bunun için rüyaya niyetlenip uykusunda bir şey görmesi şart değildir. Ancak bu namazı kılıp bu dualara devam ettikten sonra uykuya yatmadan önce kendisine bir işaret göstermesi için Allah-u Te’ala’ya müracaat etmesi de uygun görülmüştür. Nitekim selef alimlerimizin bazısı: “Rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayra, siyah veya kırmızı görülmesi ise şerre (niyet edilen işin zararlı olduğuna) delalet eder” demişlerdir.
İstihare Namazı Kılınış Tarifi (Kısaca Anlatım)
Bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete nail olmak isteyen kişi, yatacağı zaman 2 rekat namaz kılar. 1 rekatta Fatiha’dan sonra Kafirun suresini, 2. rekatta İhlas suresini okur. Namaz sonunda da istihare duasını okur (İstihare duasının Arapça yazılışına ve Türkçe mealine yukarıdan ulaşabilirsiniz). Sonra da abdestli olarak kıbleye yönelip yatar. Rüyada beyaz ve yeşil görülmesi hayra, siyah veya kırmızı görülmesi de şerre delalet eder. Bu şekilde İstihare namazının 7 gere yapılması ve kalbe ilk gelene bakılması da bir hadisi şerifte beyan edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabına istihareyi öğretirlerdi. İstihare namazı kılmak mümkün olmayınca sadece duasıyla yetinilir. Aslında meşru ve hayırlı bir iş için yapılacak istihare, onun istenilen vakitte yapılıp yapılmaması içindir. Yoksa doğrudan doğruya o şey hakkında yapılmaz. Belli bir senede hac yapılıp yapılmaması ve bir inatçı dik kafalı kişinin yapmakta olduğu çirkin işinden nehyedilip edilmemesi gibi.
NOT = İstihare namazının kılınışı, duası ve meali Cübbeli Ahmet Hoca’mız ve Ömer Nasuhi Bilmen Hoca’mızın ilmihal kitaplarından alınmıştır. Lütfen detayları için hocalarımızın ilmihal kitaplarını okumanızı tavsiye ederiz. Şimdiden Allah razı olsun, teşekkür ederiz.
Kaynak = Cübbeli Ahmet Hoca-İman İslam İlmihali / Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam İlmihali
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?