Kabakulak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kabakulak Hastalığı Nedir?

Kabakulak hastalığı hayatın her döneminde görülebilen bir hastalıktır. Kabakulak geçirmeyen yetişkinlerde kabakulak hastalığına yakalanabilir. Kabakulak aşısı yaptırılarak bu hastalıktan korunabiliriz. Ergenlikte özellikle erkeklerde çok sık görülür. Ülkemizde aşılamanın artmasıyla kabakulak rahatsızlığı gözle görülür olarak azaldı kişi 20 yaşında bile olsa kabakulak hastalığı geçirmemişse aşı olabilir. Aşının herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Kabakulak Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Kabakulak solunum salgı yoluyla bulaşan bir bulaşıcı hastalıktır. Öksürme ve hapşırma sonucunda bir kişiden diğer kişiye bulaşır. Öpüşme,yiyecek ve içecekleri paylaşma sonucunda hastalık bulaşıcı hale gelir.

Kabakulak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak olan kişilerde parotis bezlerinde şişme ,dalgınlık ve kusma gibi şikayetler görülür. Kabakulak geçiren kişilerde halsizlik,ekşi gıda tüketiminde ağrılar ateş ve kulak yanak bölgesinde şişlikler görülür.

Kabakulak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kabakulak virüs tabanlı bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi yapılamaz. Ağrı ve ateşi kesmek için ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılır. Kabakulak hastalığı için kabakulak aşısının yaptırılması gerekir. Kabakulak yanak altı şişme ve iltihaplar için sığır kuyruğu çayına bastırılmış bez uygulaması yapabilirsiniz. Zencefil,kabakulak tedavisinde oldukça etkilidir. Su ile kuru zencefil kalın hamur şekline getirilip kabakulak bölgesine uygulanır. Kuş konmaz tohumu ve çemen tohumu karıştırılıp hamur şeklinde ezilip kabakulak bölgesine uygulanır.

NOT=Bu makale bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.Eğer çevrenizde veya kendinizde kabakulak olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen doktorunuza başvurun.Teşekkürler.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir