Kadın sağlığında dikkat edilmesi gereken şeylerden biri erken teşhis ve rutin kontrollerin 40’lı yaşların öncesinde de başlanması gerekmektedir. Genç yaşlarda önlem almalılar ve yaşam değişikliklerini erken yaşlarda yapmalılar.
Kadın doğasına bakıldığında; Ergenlik, Aktif Üreme, Menopoz ve Menopoz sonrası olarak ayrılması mümkündür. Kadın sağlığı bu evrelerde değişmektedir.
- 13 ve 20 yaş arasında mutlaka HPV aşısı yaptırılmalıdır.
Ergenliğe giren gençlerin mutlaka; adet düzenlerine, Yumurtalık ve rahim değerlendirmesinin yapılması. Doğum kontrol yöntemlerinin neler olduğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları, rahim ağzı kanserine karşı aşılarının yapılması ve obezite ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.
- 20 ve 40 yaş arasındaki bayanların PAP-SMEAR testleri mutlaka yapılmalıdır.
Bu dönemde aktif doğurgan oldukları dönem olduğundan, sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. 1 ile 3 yıl arasında rahim ağzı kanserine PAP-SMEAR testi yaptırılmalıdır. Meme muayenesi yapılmalıdır. Herhangi kitle el ile muayene sonrasında hissedilirse mutlaka bir doktora görülmelidir. 35 yaş sonrasında meme kanseri riski var ise mamografi yaptırılmalı. Eğer bayan 40 yaş üzerindeki bayanların meme kanserine karşı düzenli olarak mamografi yaptırmalıdır. Rahim ve yumurtalıklar ultrason ile değerlendirmelidir. Diyabet, hipertansiyon, tiroid kontrolleri yapılmalıdır. Adet düzeni mutlaka kontrol edilmelidir. Aşırı kanama, sık adet görme, az adet görme gibi dengesizlikler var ise mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmelidir.
- 40 ile 60 yaş arasındaki dönemde menopoza dikkat edilmelidir.
Bu yaş aralığında mutlaka kadınlar kendi yaşamlarına dikkat edilmelidir. Biyokimyasal değerlendirme, hormon testleri, PAP-SMEAR, meme muayenesi ve rahim ve yumurtalık değerlendirmeleri yapılmalıdır. Menopoz ile oluşan fiziksel ve ruhsal çöküntüleri önlemek amacıyla gerekli tedaviler yapılmalıdır.
- 60 yaş ve sonrasında ise Kemik Erimesine dikkat edilmelidir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?