Kalp Ağrısı Neden Olur?

En hayati organ olarak kalp kan dolaşımını ve tüm organların dolaşımını ritmik kasılmalarla korur. Kalp kasının büzülmesi darbe olarak ölçülebilir. Kendisini kalp ağrılarında ifade edebilen kalp fonksiyonundaki bozukluklar, hayatı tehdit edecek kadar önemli sorunlara yol açar. Kalp ağrısı genellikle ciddi sağlık sorunu olduğunun bir işaretidir ve bu nedenle acilen bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Bir kardiyolog şikayetlerin nedenlerini nispeten net bir şekilde belirleyebilir ve uygun önlemleri başlatabilir. Kalp ağrısı genellikle göğüste ağrı çekme, ağrılı baskı, yanma veya batma şeklinde kendini göstermektedir. Belirtiler kesin olarak ciddi bir hastalık işareti olabilir. Bununla birlikte bazı vakalarda kalp ağrısı, kalp rahatsızlığıile ilgili olmayabilir. Bu ağrıların arkasında genellikle kas gerginliği vardır. Dolayısıyla, göğüs ağrısı da akciğer fonksiyon bozukluğunu gösterebilir ve bazen de diyaframik spazmlar da kalp  ağrısı yapabilir. Reflü  olanlar da kalp hastalığı belirtilerine benzer belirtiler görülür. Buna ek olarak, kaburga kırığında yüzeysel olarak da algılanan ağrı, bazen kalp ağrısı ile karıştırılır. Aynı şey, sinir tahrişi, kas gerginliği ve Tietze sendromu için de geçerlidir.  Orijinal kalp ağrısı kalp ya da kardiyovasküler sistemin hastalığından kaynaklanır ve çoğu vakada etkilenenlerin tıbbi bakıma ihtiyacı vardır. Bu durumda, literatürde, örneğin, kalp ağrısı koroner kalp hastalığı (KKH), kalp kası iltihabı, anjin nedenleri olarak anılan pektoris (kalbin dolaşım bozukluğu) ve kalp krizi olabilir. Doğrudan kalp ağrısı göğüs (toraks), genel ağrı açıkça ayırt edilmelidir, örneğin solunum yetmezliği, pulmoner emboli, kas gerginliği, diyafram spazmı  gastrit, Spinal bazı ortak  şikayetlere yol açarlar. Bununla birlikte, kalp ağrısının subjektif algılanışından ötürü, teşhisi belirlemek bazen oldukça zorlaşmaktadır.

Bir Neden Olarak Kardiyovasküler Hastalıklar

Göğüs ağrısı fiziksel nedenleri arasında kardiyovasküler sistemin sayısız hastalıkları bulunur yüksek tansiyon (hipertansiyon), anjina pektoris veya kalp ritim bozuklukları ile koroner arter hastalığı bunlardan bir kaçıdır. endokard (endokardit) iltihabı neden olduğu kalp ağrısı iltihabı (perikardit), perikardiyal gibi hastalıklar kalp ağrısı yapabilir. Tetiklenen kalp kası iltihabı (miyokardit), kalp valf kusurları, anevrizma (anevrizma) ve kalp yetmezliği de kalp ağrısı nedenidir. Buna ek olarak, bir hayatı tehdit olarak akut miyokard infarktüsü, kalp ağrısı nedeni olabilir . Kalp atışları daima bir uzman tarafından muayene edilmeli ve bir kalp krizi şüphesi varsa acilen bir hekime danışmak gereklidir.

Zihinsel Stres ve Kalp Krizi

Kalp ağrısı olan hastalar sıklıkla ağrıyı özel fiziksel veya duygusal strese girdiklerinde hissederler. Göğüsteki çekme, batma  mide, kollar ve omuzlara da yayılabilir.  Buna ek olarak, kalp ağrısıyla genellikle kalp teklemesi çarpıntı ve nefes darlığı eşlik eder. Acil tıbbi ilaçlar olarak KKH hastalarının nitrogliserin preparatları daima taşınmalıdır. Bununla birlikte, eğer ilaçların bir etkisi yoksa, bu durum kararsız angina pektoris olarak adlandırılır ve bu miyokard infarktüsünün muhtemel bir belirtisi olarak da düşünülür. Örneğin, kararsız anjina veya kalp krizinden kaynaklanan kalp ağrısı durumunda alınması gereken acil önlemlere ek olarak, kalp ağrısının nedenlerini belirten uzun vadeli bir terapötik tedavi uygulanmalıdır. Kalp ağrısının yoğunluğu, lokalizasyonu ve süresi sorunun başlangıcındadır. Buna ek olarak, bu şekilde, kalp krizi (kalp enzimleri) için tipik enzimler ve kalp bölgesindeki olası enflamasyonlar belirlenebildiğinden, etkilenen kişilerden laboratuar incelemesi için kan örnekleri alınır. Ayrıca, etkilenenler genelde bir elektrokardiyogram (EKG) işleminden geçerler ayrıca bilgisayarlı tomografi (BT) Özel yöntemi – ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kalp ağrısı nedenlerini belirlemek için kullanılabilir. Buna ek olarak, koroner arterlerin röntgen muayenesi ve pozitron emisyon tomografisi (PET) daha ileri derece bulgu için fırsatlar sağlar.

Kalp Rahatsızlığının Risk Faktörleri

Birinci öncelik, alkol veya tütün tüketimi, sağlıksız diyetler ve obezite gibi kalp hastalıkları için risk faktörlerinden kaçınmaktır. Kalp ağrısının uzun süreli ortaya çıkmasını önlemek için hastaların genellikle alışkanlıklarını değiştirmeleri önerilir. Özellikle kardiyovasküler hastalıkların kardiyak ağrıya neden olduğu hastalar için dengeli bir diyet, alkolden ve tütünden kaçınılmanın yanı sıra yeterli fiziksel aktivite önerilir. Altta yatan hastalıklara bağlı olarak, ilaçlar kalp ağrısını tedavi etmek için de kullanılır, ancak bunlar ilgili semptomlarda hekim tarafından kabul edilmelidir. Örneğin angina pektoris nitrogliserin preparatlarını kullanırken, Kardiyak aritmilerde adenozin, ajmalin, atropin veya beta blokerler olarak adlandırılan, tartışmasız olmayan frekans düzenleyici ve stabilize edici ilaçlar kullanılır. Bakteriyel endokardit gibi kalp bölgesindeki iltihap ağrı nedeni ise, genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Kalp kapak kusurları, anevrizmalar veya aort disseksiyonu (aortik yırtılma) gibi kalp ağrısının çeşitli diğer nedenleri de kalp cerrahisini gerektirebilir. Bununla birlikte, kalp ağrısının tüm nedenleri konvansiyonel terapötik tedbirlerle giderilemez. Bu durum kalp sinirleri gibi rahatsızlıklar için özellikle geçerlidir. Psikolojik olarak ilgisiz kalp rahatsızlıkları genellikle tedavide farklı bir yaklaşım gerektirir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir