Karanlıkta endişelenme, panik atak ve korkma gibi sorunları olanlar yazı dizimiz sizler için hazırlandı. Karanlık korkusunu aşmak için uzman görüşleri alınarak çözüm reçetesi hazırladık. Yazı dizimizde karanlık korkusu nedir, oluşum nedenleri nelerdir, karanlık korkusu nasıl aşılır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Karanlık Korkusu Nedir?
Karanlık korkusu yaşamın daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkar. Çocuklukta bu korkunun yaşanması son derece doğal bir durumdur. Çocuklar bu korku ile baş edemezse sorun niktofobi hastalığına dönüşür. Bu korkuya tıp dilinde aklofobi, ligofobi veya skotofobi denir. Özellikle televizyon dizilerinde izlenen korku sahneleri çocuklarda bu rahatsızlığın oluşmasını tetikler. Suçların genellikle karanlıkta işlenmesi karanlık korkusunun oluşmasına neden olur.
Karanlık Korkusunun İşaretleri Nelerdir?
Karanlık korkusu karanlık ortamda bulunmaktan endişe duyma durumu olarak tarif edilir. Korkunun temel nedeni zihnin tamamen karanlığa yoğunlaşmasıdır. Karanlık korkusu kısa süreli fobi haline gelir. Karanlık korkusu insanda karanlıkta birisi tarafından yutulma hissi ortaya çıkar. Bu duygu kişide panik atak yaratabilir. Karanlık korkusu yaşayan kişilerde baş dönmesi ve göğüs ağrısı görülür. Nefes alamama hissine kapılır. Kalp çarpıntısının yanı sıra terleme, bayılma ve titreme durumları yaşanır. Karanlık korkusu yaşayan bireyin el ve ayakları karıncalanır. Vücut sıcaklığı aniden artar ya da azalır. Ölmek üzere olduğunu düşünerek delirir. Karanlık korkusu insanın derin yaşadığı bir duygu olup kesinlikle bu korkunun aşılması gerekir. Karanlık korkusu insanın kendi başına aşacağı bir korku olmayıp mutlaka uzmandan destek alması gerekir.
Karanlık Korkusu Nasıl Aşılır? Nasıl Yenilir?
Karanlık korkusunu aşmak için mutlaka uzmandan destek almak gerekir. Karanlığa bireyin tepki ermemesi için çalışmalar yapılır. Karanlık korkusunu aşmak için birey terapisti ile gece vakti sokakta birlikte yürüyebilir. Bu yürüyüş esnasında bireyle konuşularak panik olması önlenir. Hipnotik terapi ile kişinin karanlık korkusunun kökeni araştırılır. Kişinin korkusunun temel nedeni belirlenerek bu neden üzerine çözüm yolu geliştirilir. Kontrollü panik uyarıcılar karanlık korkusunun hassasiyetini azaltır. Karanlık korkusu üzerine kişinin konuşması, anıları hatırlaması ve bu konuda bireyi destekleyen cesaret veren açıklamalar yapılır. Terapistle konuşan birey korkusunu daha iyi anlayıp nasıl tepki vermesi gerektiğini öğrenir. Karanlık korkusu ne kadar erken alınırsa korkuyu kontrol etmek o kadar kolay hale gelir.
Karanlık Korkusu Olan Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?
Karanlık korkusu olan çocuğun bu korkusunu görmezden gelmek doğru değildir. Korkulacak ne var gibi sözler ve tepkiler doğru değildir. Çocuğu yaşadığı bu korkulardan dolayı küçümsemek ve aşağılamak doğru değildir. Kocaman oldun karanlıktan korkuyorsun gibi sözler yerine çocuk karanlık konusunda cesaretlendirilmelidir. Çocuğun karanlık korkusu yaşadığını bir başkasının yanında paylaşmayın. Çocuk bu durumdan dolayı rencide olabilir. Çocuğun korkularının nedeni araştırılıp bu nedenleri ortadan kaldırmaya çalışın. Çocuğun aklına korku öğelerinin yerleşmesine neden olan korku filmlerinden çocuklarınızı uzak tutun. Karanlık korkusu olan çocuklar geceleri anne ve babaları ile uyumak isterler. Bu konuda çocukları yalnız uyumaya zorlamayın. Bu süreci atlatıncaya kadar yanınızda yatmasına izin verin. Çocuk uyuyana kadar çocuğun odasında kalın. Gece uyanıp yanınıza gelen çocuğun yatağınıza alın. Aile çocuğun korkularında ısrar etmeden, baskı yapmadan, azarlamadan sorunun kaynağını keşfedip uygun çözüm yolları geliştirmelidir. Çocuğu karanlıkta bırakmak çocuğun korkuları ile yüzleşmesine neden olur. Bu da çocuğun karanlık korkusunun daha da şiddetlenmesini sağlar. Çocuğu karanlıkta bırakmam çocuğun size olan güven duygusunu zedeler. Karanlık korkusu aşamalı olarak kaldırılır. Işıkta uyumak isteyen çocuğa önce gece lambası alarak düşük ışıkta uyuması sağlanır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?