Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA), ilk olarak Kırım’da ve Kongo’da görülen virüslerin sebep olduğu, ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalık ilk olarak Kırım ve Kongo’daki virüslerde görüldüğü için bu ismi almıştır.
İnsanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır. Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabilmektedir. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda oldukça öldürücü olabilmektedir. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadır. Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emer. Kan emme sırasında aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırır. Virüsün alınmasından sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması, genellikle 3-4 gün içerisinde olurken bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir.
Bu hastalığın belirtileri şunlardır:
♦ Ateş
♦ Ani başlayan baş ağrısı
♦ Kas ağrısı
♦ Kırıklık, halsizlik
♦ Belirgin iştahsızlık
♦ Bulantı, kusma
♦ Karın ağrısı ve ishal
♦ Döküntüler
♦ Cilt altı kanama odakları
♦ Burun kanaması
İlk günlerde; yüzde ve göğüste kızarmalar, gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir (üstteki resimden bakabilirsiniz). Bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir. Hastalık tablosuna burun ve diş eti kanamaları da eşlik edebilir. Yukarıda verilen belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulandıracak bir durumun olması hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı hastalığın teşhis ve tedavisi için gereken işlemler yapılmalıdır.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA)’den Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
♦ Hemen hemen tüm hayvanlar kenelere karşı ilaçlanmalıdır (aşağıdaki görselden bakabilirsiniz). Özellikle insanlara yakın olan, yani etinden ve sütünden beslendiğimiz hayvanları kenelere karşı ilaçlamalıyız.
♦ Aynı şekilde hayvan barınakları ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamaları engellenmelidir.
♦ Kenelerin yaşam alanlarında bulunabilecek kişiler, “repellent” olarak bilinen böcek kaçırıcı ilaçları vücutlarına sürebilirler.
♦ Kenelerin bulunabilecekleri yerlere gidildiğinde vücudun açıkta kalan yerleri kapatılmalı, açık renkli giysiler giyilmelidir.
♦ Hasta olan kişilerin kullandığı malzeme ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?