Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazıda sizlere klavuz mu yoksa kılavuz mu kelimelerden hangisi doğrudur onu yazacağız.
Türkçe sınavlarında öğrencilerin en çok korktuğu konulardan birisi yazım kuralları konusudur. Çünkü burada kelimelerin doğrusunu ezbere bilmezsek soruyu yanlış yapmamız kaçınılmaz olur. Bu bakımdan okunuşu ve yazılışı karıştırılan ve zor olan kelimelerin doğru yazılışlarını iyi bilmemiz gerekmektedir. Bu kelimelerden birisi de klavuz-kılavuz ikilisidir. Çoğu kişi ilk yazılan kelimenin doğru olduğunu düşünebilir. Ama şimdi bakalım TDK’ya göre doğrusu neymiş hep birlikte öğrenelim.
“Klavuz” mu “Kılavuz” mu Hangisi Doğrudur?
- Doğru Yazılışı ==> ✓Kılavuz
- Yanlış Yazılışı ==>
×Klavuz
Türk Dil Kurumu’na göre “Yol gösteren, tarihî ve turistik yerleri gezerken bilgi aktaran kimse, rehber.” anlamlarına gelen kelimenin doğru yazılışı “Kılavuz” kelimesidir. Klavuz kelimesi ise hatalı yazılıştır. Yani kelimenin doğrusunda 2. harfi ı harfi olmalıdır. Sonuçta bu kelime yabancı dillerden Türkçe’ye geçen bir kelime olmadığı için 2. harfi sesli harftir. Eğer yabancı dilden geçmiş olsaydı o zaman klavuz şeklinde yazılabilirdi ama kelime tamamen %100 Türkçe olduğundan doğru yazılışı kılavuz şeklindedir.
TDK’nın resmi web sitesi olan sozluk.gov.tr sitesinden de kelimenin doğru yazılışına bakabilirsiniz. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kelime kılavuz olarak yazılıyor. Kanıtı da üstteki resimdir diyebiliriz.
Son olarak yazım kuralları için diğer kelimelere sitemizden aratma yaparak ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?