Kolesistektomi Nedir?

Tıp dünyasında her hastalığın farklı ismi var. Latince Kolesistektomi de bunlardan birisidir. Kolesistektomi, safra kesesinin ameliyat yöntemiyle çıkarılmasına verilen tıbbi müdahale ismidir. Kolesistektomi, 2011 senesinde ABD’de en çok kullanılan ameliyat yöntemlerinden birisi olarak bilinir.

Safra kesesi; karaciğerin altında bulunan ve karaciğerin salgıladığı safraları toplandığı yerdir. Safra kesesinin işlevleri arasında karaciğerin salgıladığı safrayı depolamak, yoğunlaştırmak ve belirli aralıklar da 12 parmak bağırsağına safrayı salgılamaktır.

Safra kesesi taşı ise kesenin çalışma düzeni bozulduğu zaman ortaya çıkar. Bilirubin kaynaklı da safra kesesi taşı oluşabilir. Vücudumuz kırmızı kan hücrelerini parçaladığı zaman Bilirubin üretir. Vücudun fazla ürettiği Bilirubinden dolayı safra taşı ortaya çıkabilir.

Çalışma düzeni bozulan safra kesesinin çıkarılması işlemi Kolesistektomi olarak bilinir. İki farklı yöntemle uygulanabilir.

  • Açık Kolesistektomi
  • Kapalı Kolesistektomi

Açık Kolesistektomi, açık ameliyat olarak bilinir. Genel anestezi uygulanarak karın duvarının kesilmesi ve karın boşluğundan kesenin çıkarılmasıdır. Hasta iyileşmesi genellikle iki ayı bulmaktadır.

Kapalı Kolesistektomi (laparoskopik kolesistektomi) kapalı ameliyattır. Bu yöntemde karın duvarına büyük kesik atılmaz. Karın üzerinde birkaç delik açılır. Kamera ve aletle karın içine girilir. Ekrandan karın içi izlenerek ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntemde genel anestezi olarak gerçekleştirilir. Fakat Açık Kolesistektomi gibi zorlu ve derin ameliyat süreci yaşanmaz. Bu yüzden Kapalı Kolesistektomi sonrası hasta ertesi gün taburcu edilir ve evine gidebilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir