Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere biyolojideki dolaşım sisteminin en önemli konularından birisi olan lenf dolaşımının detaylı konu anlatımını aktaracağız.Herkese iyi çalışmalar iyi dersler dileriz.
Başlıklar
Lenf Dolaşımı
Latincede şeffaf, berrak su anlamına gelen lenf, kan dolaşımı ile birlikte dolaşım sisteminde görev almaktadır. Lenf sisteminin görevleri şu şekildedir;
==>Kılcal damarlarda madde alışverişinden sonra hücreler arasında biriken fazla su, kılcal lenf damarlarına geçerek lenf sıvısını oluşturmaktadır ve buradan tekrar kan dolaşımına kazandırılmaktadır.
==>Ödem oluşumunu engeller.
==>Bağışıklık sisteminde görev alır.
==>Yağların sindirimi sonucunda oluşan yağ asitleri, gliserol ve yağda eriyen vitaminlerin emildikten sonra taşınmasında görev alır.
Lenf sistemi üç kısımdan oluşmaktadır. Bunlar lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümleridir.Şimdi bunları inceleyelim.
Lenf Sıvısı
İnsanda yaklaşık 1-2 litre kadar lenf sıvısı bulunur. Lenf sıvısı kana benzer, fakat kandan farklı olarak içinde alyuvar ve birçok kan proteini bulunmaz. Lenf sıvısının esas hücreleri akyuvarlardır ve bu hücreler yine bağışıklık sisteminde görev almaktadırlar.
Lenf Damarları
Kılcal Lenf Damarları= Tek katlı yassı epitelden oluşması bakımından kılcal kan damarlarına benzemektedirler.Kılcal kan damarları ile aralarındaki en önemli fark kılcal lenf damarlarının bir ucunun kapalı olmasıdır.Çünkü lenf atardamarları yoktur ve kılcal lenf damarlarının bir ucu toplardamara bağlıdır. Kılcal lenf damarlarında lenf sıvısının ilerlemesini sağlayan faktörler ise;
—doku sıvısının basıncı,
—kılcal lenf damarları içindeki tek yöne açılan kapaklar,
—damarların yapısındaki düz kasların kasılması,
—iskelet kasları tarafından lenf damarlarına yapılan basınçtır.
Lenf Toplardamarları= Kılcal lenf damarları birleşerek lenf toplardamarlarını oluşturur. Lenf toplardamarları ise sağ lenf kanalı ve sol lenf kanalı olmak üzere 2 ana lenf kanalı şeklinde sağ ve sol köprücük altı toplardamarlardan kan dolaşımına katılmaktadır.
Lenf sıvısının kan dolaşımına katılırken izlediği yollar şu şekildedir;
Görselde gördüğünüz gibi lenf sıvısının kan dolaşımına katılırken izlediği 2 yol vardır.
Birinci yol;
Bacaklardan ve bağırsaklardan toplanan lenf>lenf damarları>pake sarnıcı>göğüs lenf kanalı>sol köprücük altı toplardamarı(lenf burada kana karışır)>üst ana toplardamar>sağ kulakçık şeklindedir.
İkinci yol ise;
Baş ve göğsün sağ kısmı ile sağ koldan toplanan lenf>sağ lenfatik kanal>sağ köprücük altı toplardamarı(lenf burada kana karışır)>üst ana toplardamar>sağ kulakçık şeklindedir.
Lenf Düğümleri
Lenf damarları üzerinde bulunan, boyutları 1mm(milimetre) ile 25 mm(milimetre) arasında değişen, küçük fasulye şeklindeki oluşumlardır. Lenf düğümleri vücutta en çok karın, kasık, boyun, koltuk altı ve göğüs gibi bölgelerde bulunur. Lenf düğümlerinin görevi, lenf sıvısında bulunan zararlı mikroorganizmaları(bileşikler,maddeler vb.) ve diğer yabancı maddeleri süzmektir. Bademcikler, dalak ve timüs önemli lenf düğümleridir.
Lenf düğümlerinin yapısı ise şu şekildedir;
Not=Görseller ders kitabından alıntıdır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?