Herkese merhabalar yeni bir Maple dersiyle daha karşınızdayız.Bu yazımızda sizlere Maple programlamadan grafik çizimini nasıl yaparız onu anlatacağız.
Başlıklar
Normal Grafik Çizimi
Maple da grafik çizmek için genellikle “plot” kodunu kullanıyoruz.Bu kod sayesinde tek tuşla program bizlere grafiğimizi çiziyor.Hemen örneklere geçelim.
Örnek;
Koordinat sisteminde (1,2) ve (3,1) noktalarının grafiğini çizelim.Bunun için “plot([[1,2],[3,1]]);” kodumuzu yazıyoruz.
Ekran Çıktısı;
Gördüğünüz gibi koordinatlarımızı yazıp plot komutunun içerisine alıyoruz sonrasında enter tuşuna basıyoruz ve programımız bize grafiği direkt olarak çiziyor.
Mesela başka bir örnek yapalım;
Koordinat sisteminde yıldız şeklinde bir grafik çizmeye çalışalım.Bunun için “[1,2],[5,3],[1.5,4.3],[3,1],[4,5],[1,2]” noktalarını kullanmamız gerekiyor.Yani kodumuz “Yıldız:=[[1,2],[5,3],[1.5,4.3],[3,1],[4,5],[1,2]];” şeklinde olacaktır.Sonrasında “plot(Yıldız);” yaparak Yıldız kümesine atadığımız noktaları grafik olarak çiziyor.
Gördüğünüz gibi bu şekilde de atama yapılabiliyor.Şimdi bazı örneklere göz atalım.
Kutupsal Koordinatlarda Grafik Çizimi
Maple programında normal grafik çiziminin yanında kutupsal koordinatlarda da grafik çizilebiliyor.Bunun için “polarplot” kodunu kullanmalıyız.Tabii ki kod yazmadan önce “with(plots):” kodunu mutlaka yazmamız gerekiyor.Yoksa kutupsal grafiğimiz çizilmez.Sonrasında polarplot kodu ile işlemler yapabiliriz.Hemen örneklerle gösterelim.
3 Boyutlu Grafik Çizimi
Maple programı sayesinde 3 boyutlu grafik çizimi de yapabiliyorsunuz.Gerçekten harika bir program diyebilirim.Her türlü matematik işlemlerini hiç zorlanmadan yapabiliyorsunuz.3 boyutlu grafik çizimi için “plot3d” kodunu kullanmamız gerekiyor.3 boyutlu grafik çizimleriyle alakalı hemen bazı örnekler yapalım.
Gördüğünüz gibi ilk resimde 3 boyutlu grafiğimizi çizdik.İkinci resimde ise grafiğimizle mouse sayesinde tutarak hareket ettirdik.
Silindirik Koordinatlarda Grafik Çizimi
Silindirik koordinat çizimi için “cylinderplot” kodunu kullanmamız gerekiyor.Hemen örneklere geçelim.
Kodumuz bu şekilde olsun sonrasında bakalım çizimi nasıl yapılmış;
cylinderplot(3,r=0..10,t=0..2*Pi,labels=[“x-ekseni”,”yekseni”,”z-ekseni”]);
Küresel Koordinatlarda Grafik Çizimi
Küresel koordinatlarda grafik çizimi için ise “sphereplot” kodunu kullanmalıyız.
Herkese iyi çalışmalar dilerim…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
[…] maple programı sayesinde çiziyoruz.Grafik çizimi hakkında detaylı bilgiye “maple ile grafik çizimi” adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.Şimdi ln(x), ln(1/x), ln(x^2) ve ln(-x) […]
Mapple ile Türk bayrağı nasıl ay ve yıldız yapabiliriz
Maalesef bizde bilmiyoruz efendim eğer bilen birileri varsa yorum kısmından yardımcı olabilirlerse çok seviniriz. Teşekkürler.