Matematik – Faiz Problemleri Formülleri ve Örnek Soru Çözümleri

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere matematikteki faiz problemlerinde kullanılan formülleri ve bunlar hakkında örnek soru çözümlerini paylaşacağız.

Faiz problemleri son senelerde matematik bulunan sınavlarda fazla sorulmasa da çok önceden her sınavda en az 1 tane soruluyordu. Özellikle son yıllarda ygs, lys, kpss vb. sınavlarda matematik bölümünde faizle ilgili problemler fazla sorulmuyor hatta hiç sorulmuyor diyebiliriz ösym’nin sitesinden kontrol edebilirsiniz. Fazla soru sorulmasa da biz yinede ekstra bilgi amaçlı faiz problemleri formüllerini paylaşmak istedik. Faiz ile ilgili formüllere ve örnek soru çözümlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Başlıklar

Faiz Problemleri Formülleri

Basit Faiz

Yıllık Faiz Formülü = $F=\frac{A.n.t}{100}$

Aylık Faiz Formülü = $F=\frac{A.n.t}{1200}$

Günlük Faiz Formülü = $F=\frac{A.n.t}{36000}$

F : faiz geliri
A : anapara
n : faiz yüzdesi
t : zaman

Bileşik Faiz

Anapara faize yatırılıp her süre sonunda faizi ile birlikte tekrar faize yatırıldığında elde edilen toplam faiz miktarına bileşik faiz denilmektedir. Formülü ise aşağıdaki gibidir. Ayrıca eğer illaki faiz problemlerinden soru çıkacaksa büyük ihtimalle bileşik faizden çıkmaz, üstteki basit faizden çıkar diye düşünüyoruz.

Bileşik Faiz Formülü = $A+F=A.(1+\frac{n}{100})^t$

Faiz Problemleri İle İlgili Örnek Sorular ve Çözümleri

Soru 1 = Yıllık %20 faizle 120 tl bankaya yatırılıyor. Buna göre anaparanın kaç aylık faiz geliri 80 tl olur?

Cevap 1 = Burada kaç aylık dediği için aylık faiz formülünü kullanacağız. Yani;

Aylık faiz : $F=\frac{A.n.t}{1200}$ buradan verilenleri yerine koyalım.
$80=\frac{120.20.t}{1200}$ olur. Buradan t’yi bulacağız. İşlemleri yaptığımızda t=40 ay çıkmaktadır. Yani 40 aylık faizden sonra gelir faiz geliri 80 tl olur.

Soru 2 = 500 tl para yıllık %10 basit faiz oranıyla bankaya yatırılıyor. Bu duruma göre anaparanın 40 gün sonraki faizi kaç tl olur?

Cevap 2 = Burada ise 40 gün sonraki faizi sorduğu için günlük faiz formülünü kullanacağız. Yani;

Günlük faiz : $F=\frac{A.n.t}{36000}$ burada yine soruda verilenleri yerine koyalım.

$F=\frac{500.10.40}{36000}$ olur. Buradan da hesap yaptığımızda 40 gün sonraki faiz geliri yani F=5,555 tl olur. Yani faiz geliri 5,555 tl, toplam para ise 500+5,555= 505,555 tl olmaktadır.

Herkese iyi çalışmalar ve sınavlarda başarılar dileriz. Sormak istediğiniz soruları yorum kısmından iletebilirsiniz. Teşekkürler.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir