Müstamel su: Niyet olsun veya olmasın abdestsizlik ve cünüplüğü kaldırmak için kullanılan, bir de abdestli olan kişinin sevap alma niyetiyle tekrar abdest aldıktan sonra bedeninden ayrılan sudur.
İmam Tahavi ve Belh Alimleri, suyun bedenden ayrılıp yere düşmesiyle müstamel olacağı görüşünü tercih etmişlerdir. Diğer Alimler ise yalnızca bedenden ayrılmasıyla müstamel olur demişlerdir. Bu ihtilafın semeresi: Vücuttan ayrılıp yere düşmeyen suda görülür. Şöyle ki, şayet tekrar bir insanın uzvuna düşse ve uzuv üzerinde aksa ikinci görüşe göre bu su ile abdest alınmaz. Birinci görüşe göre kullanılabilir. İhtiyatlı olan ikinci görüş olup, Mülteka sahibinin de tercihidir.
El-Feteva’l- Hindiyye’de şöyle zikredilmiştir: Abdestsiz, cünüp veya hayızlı olan birisi elini temizlemek için kaptaki sudan avuçlamasıyla su müstamel olmaz. Çünkü bunda zaruret vardır. Ancak serinlemek kastıyla el veya ayaklarını suya daldırsa su müstamel olur. Çünkü bunda zaruret yoktur. Ebu Yusuf’tan rivayet edildiğine göre suyun müstamel olabilmesi için uzvun tamamının suya daldırılması gerekir. Bir veya iki parmağın daldırılmasıyla müstamel olmaz. El-Hulasa’da: “Abdest azaları dışındaki yerleri yıkasa su bununla müstamel olmaz esah olan görüş budur.” denilmiştir.
El-Muzmerat adlı kitapta: Tercih edilen görüşe göre akil olmayan çocuğun abdest almasıyla su müstamel olmaz denilmiştir.
Kaynak = İslam Fıkhı Kitabı / (Hüsamettin Vanlıoğlu-Abdullah Hiçdönmez-Fatih Kalender-Emin Ali Yüksel)
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?