Ne yaparsam yapayım başarılı olamıyorum diyen birisi öğrenilmiş çaresizlik durumu yaşar. Bu durumun acil çözülmesi gerekir. Öğrenme üzerinde bu durumun olumsuz tahribatı yüksektir. Kişiyi yeni denemeler yapmaktan alıkoyar hedeflerinden uzaklaştırır. Kişinin güdülenmişlik düzeyini olumsuz etkiler. Öğrenilmiş çaresizlikten kurtulmak adına şunlar yapılabilir:
1-) Başarısız olduğumuzda başarısız olma nedenlerimizi iyi araştırmalıyız. Başarısızlığa neden olan etkenleri belirleyip bunları ortadan kaldırdığımızda sorun çözülecektir. Başarısızlığın kaynağını direk kendimizde aramamalıyız.
2-) Başarısız olduğumuzda yeniden denemekten çekinmemeliyiz. Öğrenme pes ettiğimiz an son bulur. Yeniden denemeler yapmalıyız. Öğrenme yöntemlerimizi değiştirip farklı yöntem ve teknikler denemeliyiz.
3-) Kendimize kısa vadeli hedefler koymalı bunlara ulaşmaya çalışmalıyız. Başarı için adım adım ilerlemeliyiz. Acele etmeden kendimizi suçlamadan sorunun kaynağını tespit edip sorunların üstüne gitmeliyiz.
4-) Alanında uzman birisinden destek alabiliriz. Bazen nerede hata yaptığımızı bilemeyiz. Doğru bildiğimiz şeyler yanlış olabilir. Bunun için o alanda uzman birinden destek almamız gerekir.
5-) Zor, yapamam, imkansız gibi kelimeleri lügatımızdan çıkarmalıyız. Karamsar olmamalı olaylara pozitif yaklaşmalıyız. Problemin çözümü için mücadele etmeli çok söylenmemeliyiz. Enerjimizi şikayet etmeye değil sorunun çözümüne harcamalıyız.
6-) Öğrenmemizi olumsuz etkileyen durumları tespit etmeliyiz. Eksiklerimizi belirleyip o alanda çalışmalar yapmalıyız. Öğrenmeme kaynağını bilmeliyiz. Dikkatimizi iyi toparlamalı farklı zamanlarda farklı öğrenme denemeleri yapmalıyız. Öğrenme için zengin öğrenme ortamlarına girmeli, fikirleri tartışmalı, uzmanlardan gerekli destekleri almalıyız.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?