Oruç Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Oruç Vardır?

Selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere oruç çeşitleri nelerdir, kaç çeşit oruç bulunuyor onlar hakkında kısaca bilgiler paylaşacağız.

Oruç, İslam’ın şartlarından birisidir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Farz orucun dışında diğer önemli günlerde oruç tutmak ise oldukça sevap ve alimler tarafından tavsiye edilmiştir. Şimdi sizlere orucun kaç çeşidi vardır, farz oruç dışındaki oruçlar hangileridir onları kısaca anlatalım.

Oruç Çeşitleri Nelerdir?

Farz olan oruç dahil toplamda 6 çeşit oruç vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

1-) Farz Olan Oruçlar:

11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Buna ek olarak Ramazan ayında tutulamayan orucu başka günlerde kaza etmek ve kefaret oruçları da farz oruçlar sınıfına girmektedir.

2-) Vacib Olan Oruçlar:

Farz oruçların yanı sıra vacip oruçlar da vardır. Vacip olan oruçlar 2 tanedir. Adak oruçları ve bozulan nafile oruçları kaza etmek vacip oruçlar sınıfına giriyor.

3-) Sünnet Olan Oruçlar:

Farz oruçların dışında birçok sünnet oruç da bulunmaktadır. Özellikle Peygamber Efendimiz (Sallallahualeyhivesellem) bazı günlerde oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu günlere örnek olarak Muharrem ayının 9 ve 10. ya da Muharrem’in 10. ve 11. günlerini örnek verebiliriz. Bu günlerde oruç tutmak sünnettir. Bunun dışında da birçok dini önemli günlerde oruç tutmak sünnet kabul edilmiştir.

4-) Müstehab Olan Oruçlar:

Hicri ayların 13, 14 ve 15. günleri oruç tutmak müstehaptır. Bu günlerdeki oruca Eyyamı Biyz oruçları da deniliyor. Özellikle 3 aylardaki Eyyamı Biyd oruçları çok sevaptır. Buna ek olarak haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak da müstehabdır. Aslında perşembe ve pazartesi oruçları sünnet de kabul ediliyor. Çünkü peygamberimizin tavsiye ettiği ve oruç tuttuğu günlerdir diyebiliriz. Buna ek olarak Ramazan ayından sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutmak da müstehabtır.

5-) Mekruh Olan Oruçlar:

Farz, vacip ve sünnet oruçların dışında bazı günler oruç tutmak mekruh kabul edilmiştir. Örneğin Muharrem ayının sadece 10. (yani aşure günü) günü oruç tutmak bazı kaynaklara göre mekruh olarak geçiyor. Yani o gün tek gün oruç tutmak mekruhtur. Bunun yerine bir önceki gün veya bir sonraki gün de oruç tutulmalıdır, yani 2 gün oruç olmalıdır. Buna ek olarak sadece Cuma veya sadece Cumartesi günleri de oruç tutmak tenzihen mekruh sayılmıştır. Tabii bunlar farz veya vacip oruçlar dışındadır. Yani herhangi bir Cuma günü (önceki ve sonraki gün tutulmayıp sadece Cuma günü) tek gün oruç tutmak tenzihen mekruh kabul edilmiştir.

6-) Haram Olan Oruçlar:

Bu oruçların dışında haram olan oruçlar da vardır. Ramazan bayramının 1. günü ve Kurban bayramının günleri (yani Kurban bayramı 4 günü) oruç tutmak haram kabul edilmiştir. Çünkü bayram günleri Allah (c.c.) ‘ın kullarına birer ziyafet günüdür. Haliyle bu günlerde oruç tutmak haram sayılmıştır. Yani Ramazan bayramının ilk günü ve Kurban bayramı günlerinde oruç tutmak yasak kabul edilmiştir.

Oruç çeşitleri bunlardır. Allah (c.c.) tutacağınız oruçları kabul eylesin. Amin…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir