Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere ÖSYM’nin (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) yapmış olduğu tüm sınavların isimlerini paylaşacağız.
ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu bir çok sınav mevcuttur. Şimdi bu sınavların isimlerini ve açılımlarını paylaşalım. Ayrıca sınavın ne hakkında olduklarına dair bir iki cümle ile bilgilendirme de yapalım.
ÖSYM’nin Düzenlediği Tüm Sınavlar (İsimleri ve Açılımları)
- YKS : Açılımı “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” demektir. Liseden üniversiteye geçerken girilen sınavdır. Bu sınav 2 oturumdan oluşmaktadır. İlki TYT, ikincisi ise AYT sınavıdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler 4 yıllık üniversitelere yerleşebilmektedir.
- TYT : YKS sınavının ilk aşaması olan TYT’nin açılımı “Temel Yeterlilik Testi” demektir. Bu sınavda 40 Türkçe, 20 sosyal, 40 matematik ve 20 fen bilgisi soruları çıkmaktadır. Sınavın süresi ise 135 dakika olacaktır.
- AYT : YKS’nin 2. aşama sınavının adı da AYT’dir. Bunun açılımı ise “Alan Yeterlilik Testi” demektir. Bu sınav da 180 dakika sürecektir ve sınavda öğrenciler hangi alandan girdiyse onun sorularını çözmesi gerekecektir. 1. sınava göre zorluk seviyesi yüksektir diyebiliriz. 4 yıllık mühendislik, tıp, hukuk vb. üniversite bölümlerine yerleşmek isteyenlerin AYT sınavına da girmesi gerekmektedir.
- KPSS : “Kamu Personel Seçme Sınavı” demektir. Memur olmak isteyenlerin girdiği sınavdır.
- EKPSS : “Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı” demektir. Engelli vatandaşlarımızdan memur olmak isteyenler varsa bu sınava girmeleri gerekmektedir.
- ALES : Açılımı “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı” demektir. Yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. ÖSYM’nin bünyesinde bulunur.
- LES : Açılımı “Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı” demektir. Bu sınav da akademik kariyer yapmak isteyenlerin gireceği bir sınavdır.
- TUS : Açılımı “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı” demektir. Tıp okuyanların doktorluk alanında uzmanlaşmak için girdiği bir sınavdır.
- YDS : Açılımı “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı” demektir.
- DGS : Dikey geçiş sınavıdır. 2 yıllık üniversite okuyanların 4 yıllığa geçiş yapmaları için girmeleri gereken ÖSYM’nin düzenlediği bir sınavdır.
- DUS : “Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı” demektir. Bu sınavı da ösym düzenlemektedir. Diş hekimliği okuyanların girebildiği bir sınavdır.
- YDUS : “Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı” anlamına gelmektedir.
- EUS : “Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı” ‘dır.
- YÖS : “Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı” demektir. T.C. vatandaşlığı olmayan kişilerin girdiği bir sınavdır.
- ÜDS : Yabancı dil sınavıdır. Açılımı “Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı” demektir.
- ÖMSS : Açılımı “Özürlü Memur Seçme Sınavı” demektir. Fakat yeni adı EKPSS olarak geçmektedir. Yani bu sınav kaldırılmıştır daha doğrusu ismi değişmiştir diyebiliriz.
- MEB-EKYS : Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavına verilen isimdir.
- MSÜ : Bu sınav Milli Savunma Üniversitesi askeri öğrenci aday belirleme sınavıdır.
- ALÜGS : Askeri lise mezunlarının girdiği üniversiteye geçiş sınavına verilen isimdir. Bu sınavı da ÖSYM düzenlemektedir.
- ALS : ALS sınavı askeri liseler ve bando astsubay hazırlama okulunda öğrenim görecek öğrencileri seçme sınavına verilen isimdir.
- JANA : Açılımı “Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı” demektir.
- MHUY : Maliye bakanlığına bağlı mali hizmetler uzman yardımcılığı için yapılmış özel yarışma sınavıdır. ÖSYM’nin bünyesinde yapılır.
- YLSY : Bu sınav yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayları seçme ve yerleştirme sınavına verilen kısaltmadır.
- İSG : İş sağlığı ve güvenliği uzmanlık sınavıdır.
- DİB-MBSTS : Diyanet işleri başkanlığı mesleki bilgiler seviye tespit sınavıdır. Bu sınavı da ÖSYM düzenlemektedir.
Kısaltma olarak ÖSYM’nin düzenlediği sınavlar genel itibariyle bu şekildedir. Elbette daha çok sınav vardır fakat onların kısaltma hali olmadığı için yukarıya eklemedik. Diğer ösym’nin düzenlediği tüm sınav listesine “www.osym.gov.tr/TR,315/kurum-sinavlari-ve-digerleri.html” buradaki siteden ulaşabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?